mállik a vakolat

2017.11.18. 11:50

Felújítják az Európa-szerte ismert vörsi templomot

Elkezdődött a vörsi templom 145 éves orgonájának javítása. Az ódon hangszer nagyon rossz állapotban volt, a tervek szerint advent első vasárnapjára készül el.

Koszorus Rita

Megfeszített tempóban javítja a vörsi templomi orgonát C. Tóth Zoltán. A keszthelyi orgonakészítő úgy véli, a különleges munka legaprólékosabb része még hátravan. – Vissza kellett építeni az eredeti játékasztalt – mutatta a szakember –, ehhez újra le kellett gyártanunk a mechanikai részeket.

Emellett még egy új fúvót és fúvómotort is készített C. Tóth Zoltán, ami a levegőt tárolja, illetve termeli. Ám ez csupán a vezérlés rendszere, ami szükséges az orgona működtetéséhez, ennek elkészülte után látnak neki a hangszer felső szerkezetének, mely során a sípokat egyesével vizsgálják át, majd újítják fel a munkálatok során, legvégül következik az újrahangolás. A templom méretéhez minden egyes sípot beállítanak, hogy milyen hangerővel és milyen hangszínen szóljon.

A folyamat a méltán híres vörsi templom megújulásának első lépése, hiszen mint megtudtuk, további javításokra ugyancsak szükség lesz. – A legnagyobb gond a templomunk tornyával van – hívta fel figyelmünket Farkas Dezső alpolgármester. – Sajnos nem bádogozták le az övpárkányt, amikor a templomtornyon, a sisakrész felújítását készítették. Ezért a torony átázott és mállani kezdett a vakolat. Ami természetesen hullik, ezért alatta már nem lehet közlekedni.

Az kívülről is jól látható, hogy a templom lábazata teljesen felvizesedett. – Az egész templomhoz hozzá kell nyúlni – mondta Vörs alpolgármestere. – A javítás nagyon drága, már a vizesedés megszüntetése is. A helyzet már csak azért is aggasztó, mert ez a templom ad otthont az ország leghíresebb és legnagyobb beltéri élő betlehemének. Évről-évre nagyon sokan érkeznek az ország különböző pontjairól azért, hogy megcsodálják a vörsiek által társadalmi munkában felépített Európa-hírű kompozíciót.

Megtudtuk azt is, hogy a település 15 millió forintra pályázott az Emberi Erőforrások Minisztériumánál, s arra számítanak, hogy ez, és a nemrégiben megtartott jótékonysági bálról összegyűlt 700 ezer forint már fedezné a kiadásokat. Ráadásul az alpolgármester – építési vállalkozó lévén – felajánlott 200 négyzetméternyi állványt a javítási munkálatokra.

Hamarosan épül a vörsi betlehem

A világ legnagyobb beltéri élő betleheme épül fel évről-évre Vörsön. A bibliai jelenet megelevenítéséhez csak természetes anyagokat használnak, amelyet helyiek és környéken élők biztosítanak. Az idén már két hetet szánnak erre a munkára, s az építést egy héten belül kezdik meg. Vörsön először 1948-ban építettek betlehemet. Az ötvenes évektől folyamatosan bővült a kompozíció, mostanra elérte az ötven négyzetmétert. Ennél nagyobb már nem lehet, hiszen nincs több hely a műemlék templomban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában