összefogás

2018.02.24. 20:54

Felújították Berzsenyi Dániel niklai síremlékét

Többen is összegyűltek szombaton a Berzsenyi Dániel halálának 182. évfordulóján tartott emlékünnepségen a niklai temetőben, ahol felavatták hazánk nagy ódaköltőjének felújított sírhelyét.

Gyeszát Zsolt

– Sokat jelent a településnek, hogy felújították a síremléket – mondta lapunknak Fülöpné Kesztyüs Ágota polgármester. – A régi niklaiak is és a mostaniak is nagyon tisztelik a költőt, ápoljuk az emlékét.

Megújult a síremléket körbeölelő kerítés, az ott található obeliszk, valamint felcsiszolták a márvány síremléket is – tudtuk meg a falu vezetőjétől. A felújítást a Berzsenyi Dániel Irodalmi és Művészeti Társaság kezdeményezte, s a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság, valamint a Nemzeti Örökség Intézete segítsége révén valósult meg.

 

– A megújult síremlék talán zarándokhely is lehet – mondta Szakály Sándor, a kezdeményező társaság elnöke. – Talán nem lenne haszontalan, ha minden somogyi diák egyszer legalább eljutna Niklára, megnézné az emlékházat, a könyvtárat, megtekintené a síremléket, s elgondolkozna azon, miért fontos az együvé tartozás, a nyelv és a kultúra, ami összeköt bennünket.

Szakály Sándor köszöntőjében kiemelte Boross Pétert, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnökét, aki szintén sokat tett azért, hogy megvalósulhasson a felújítás.

– A Berzsenyire olyannyira jellemző mélabú, de ezzel együtt a szenvedélyes, tüzes nekibuzdulások, a hazáért való aggodalom és a magány keresése egymást átjárva és egymásba olvadva adják ennek a páratlan költészetnek az esszenciáját – mondta Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke. – Lehet igazság abban, hogy a nagy költők, s így Berzsenyi is valami náluknál sokkal hatalmasabb szellem szócsövei, médiumai. Hogy általuk valami időtlen nyilatkozik meg az időben, valami megfoghatatlan jelenik meg a világban.

Felújítanák az emlékházat is

– Van feladatunk az emlékház felújítása kapcsán is, mindent el fogok követni annak érdekében, hogy mihamarabb méltó körülmények közé kerüljön a könyvtár és az emlékház – mondta köszöntőjében Móring József Attila országgyűlési képviselő, megyei fejlesztési biztos. – Nekünk, somogyiaknak büszkéknek kell lennünk a hatalmas költőre, ápolnunk kell az emlékét és segítenünk kell a települést az emlék megőrzésében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában