ebugatta - videó, képgaléria

2018.04.22. 17:10

Fenséges vadászebek szemléje

Az ország minden pontjáról érkeztek ebtulajdonosok a kaposvári CAC Vadászkutya Kiállításra. Sőt még Ausztriából is jöttek nevezők. A legtöbben tacskóval és vizslával neveztek a versenyre.

Koszorus Rita

Tacskók és vizslák voltak a legtöbben a 19-ik kaposvári CAC Vadászkutya Kiállításon. A legfenségesebb vadászebeket vitték szemlére gazdáik, köztük különleges fajták is akadtak. 310 nevező, 63 fajta, 9 fajtacsoportban mérette meg magát a már hagyományosnak számító kaposvári Vadászkutya Kiállításon.

Összesen 310 nevező mutatta be kutyáit a kaposvári Kutyakiképző Iskola gyepén. – Érdekesség, hogy kilenc argentin dog is szerepelt a programban, korábban kevesebbet láthattunk ebből a fajtákból – mondta el kérdésünkre Szmolka János, a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületének Szövetsége (MEOE) Kaposvári Szervezetének elnöke. – Olyan különleges fajták is vannak, mint a ritkán látott petit basset griffon vendéen.

 

 

A legnépesebb a legapróbb fajta résztvevőinek tábora volt: tacskóból 47-rt neveztek, köztük szálkás szőrű, hosszú szőrű, rövid szőrű, törpe és kanninchen is versengett.

Pintér Béla szálkás szőrű tacskójával az árnyékban pihente ki a bírálat fáradalmait. Megérte a közös munka, hiszen fajtagyőztes lett a Lentiből érkezett tenyésztő ebe. – Negyven éve kutyázok – mondta lapunknak Pintér Béla. – Már volt pár fajta kutyám, de a legelső is egy szálkás tacskó volt. Egyszerűen imádni való, mert jó kutya, jól alkalmazkodik a gazdájához és nagyon lehet szeretni.

Kicsit messzebb egy sima szőrű tacskó póráza felett őrködött Siszer Eszter. A kislány kedvencével, Stormyval hűsölt a fák alatt, hiszen ők is túl voltak a bírálaton. – Nagyon ígéretes – így összegezte kutyája eredményét a gazdi.

Eszter édesapja, Siszer Balázs hozzátette: azért neveztek, hogy megtudják, mire képes a kiskutya.

Ott jártunkkor éppen magyar vizslákat szemlézett Jakkel Tamás, a bírói testület elnöke. – Már eddig láttam öt olyan kutyát, amelyik nagyban megközelíti a fajta előírását – mondta a FCI elnökségi tag, nemzetközi bíró. – Az a fajta szépség, amit keresünk a kutyákon nem öncélú, mint egy szépségversenyen. Az anatómiai felépítésben keressük azokat a változatokat, amelyekről azt feltételezzük, hogy funkcionális szempontból a legjobbak.

Jakkel Tamás hozzátette: a világszervezet tagjaként minden kontinensen bíráskodik, s jól látja, hogy a magyar vadászebek kiemelkedőek világviszonylatban is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában