Helyi közélet

2017.07.27. 09:48

Gólyák pörgetik a piacot – roham indul az albérletekért

Ezekben a napokban indul meg a roham az albérletekért. Kaposváron sincs ez másképp, lévén a Kaposvári Egyetem sok hallgatót vonz az ország minden tájáról.

Koszorus Rita

Nem lesz könnyű dolga annak, aki mostanság venne ki albérletet a somogyi megyeszékhelyen. A kereslet ugyanis olyannyira megnőtt a kiadó lakások iránt, hogy jelenleg csak kevés lehetőség vár a leendő egyetemistákra. – Most a héten még van két kiadó lakásunk, de jövő hétre ezek már biztosan nem lesznek meg – mondta Boldizsár Balázs, a Boldingatlan Ingatlanközvetítő Kft. tulajdonosa, utalva a megnövekedett igényekre.

Ilyenkor mindig van egy roham a kiadó ingatlanokra, teszi hozzá a kaposvári szakember. – Ez hamarosan alábbhagy és a nyár végén egy újabb, nagy albérleti hullámra lehet számítani – tudtuk meg Boldizsár Balázstól.

A kaposvári albérletpiac olyan szempontból speciálisnak mondható, hogy mivel viszonylag sok vállalkozás működik a városban, sok a hetelő munkás. Számukra kiadó lakásokban biztosítanak szállást, így ők és a hallgatók együttesen alakítják az árakat és a kínálatot.

– Teljesen más igényekkel keresik fel irodánkat az érdeklődők – mondta el a Boldingatlan Kft. tulajdonosa. – Van, aki egy vagy maximum három szobás lakást keres, ám családi házra is van igény.

Az árak is tág skálán mozognak, általában negyvenezer forintért már lehet kiadó lakást találni. Persze az ár a fekvésen és az állapoton kívül a bútorozottságtól is függ.

Egy évre adják ki az ingatlanokat Kaposváron, s egy havi bérleti díj, valamint kéthavi kaució megfizetésével költözhető a lakás. Ez egyfajta biztonságot nyújt a tulajdonosnak, magyarázza Boldizsár Balázs. – Negyvenezer forintból semmit nem lehet helyreállítani, ha elromlik. Manapság ha valaki kicsit megszalad a fűtéssel, már abból összejöhet nyolcvanezer forintos számla, tehát kell ez a kéthavi kaució.

Az ingatlan.com elemzése szerint, azonban átlagosan 63 ezer forintba kerül havonta egy kaposvári albérlet. Pécsen valamivel többért találhatnak a szülők kiadó lakást az egyetemi időszakra, ott 82 ezer forintba kerül. A fővárosban a legdrágábbak a kiadó lakások, ott egy egyetemistának átlagosan 150 ezer forintot kell fizetni havonta a bérelt ingatlanért. Budapesten nagyban meghatározza az elhelyezkedés az árat: például a belvárosi V. kerületben 228 ezer forintért adnak ki lakást. A legolcsóbb a XXI. kerület, vagyis a csepeli városrész, ott csak 90 ezer forintba fáj a lakhatás kérdése.

Kaposvár az olcsó albérletek városa

Az ingatlan.com elemzése szerint a felvételi ponthatárok kihirdetésének híre szemmel látható változásokat eredményez. Hiszen a budapesti kiadó lakások piacát igencsak felrázta: egy hét alatt 5 százalékkal emelkedett a kínálat, így már 2500 lakást kínáltak.

A vidéki egyetemvárosok közül a bérleti díjakat tekintve, Kaposvár a mezőny utolsó hányadában van a 63 ezer forintos átlagárral. A legdrágábbnak Budapesten kívül Sopron számít, ez utóbbi esetében átlagosan 120 ezer forintba kerül a lakásbérlés havonta.

A hallgatók a legolcsóbban Hódmezővásárhelyen és Salgótarjánban találhatnak szállást: előbbiben 50, míg utóbbiban 40 ezer forint a havi átlagos bérlet költsége.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában