tehetség

2018.03.20. 14:00

Fiatalok, de már a szakmájuk mesterei

Robotok, koktélok, ünnepi teríték vagy éppen különlegesebbnél különlegesebb bonbonok, sütemények. Hatodik alkalommal rendezték meg a Légy a szakmád mestere! kiállítást, melyen tizenhét somogyi intézmény legtehetségesebb tanulóinak munkáit mutatták be az érdeklődőknek hétfőn az Eötvös Loránd Műszaki Szakgimnáziumban.

Góz Lilla [email protected]

Fa- és vasmunkás-, cukrász-, szakács- és péktanulók különleges munkáikat mutatták be hétfőn délután Kaposváron.

Büki Amanda már általános iskolás kora óta pincérnek készül. Most tizenegyedikes és bejutott a Szakma Kiváló Tanulója országos válogatójába.

– A kiállításra a megterített asztal mellett koktélokkal készültem – mondta el a fiatal lány. – Nagyon szeretem a szakmámat, ha végzek, szeretnék érettségit szerezni és elhelyezkedni vagy itthon vagy külföldön.

Kovács Eszter pedig szinte már művészi karamell díszeket és dísztortákat készített. Most kilencedikes, de már ő is tervezi a jövőjét. – Igen aprólékos munka ez, amihez sok türelem kell, ennek ellenére nagyon tetszik a cukrász szakma – vélekedett Kovács Eszter. – Ha elvégzem az iskolát, szeretnék egy kis cukrászdát nyitni, ez az álmom – tette hozzá.

– Vigyázni kell rájuk, hiszen rájuk épül a jövő hazai gazdasága – mutatott körbe az iskola aulájában tüsténkedő diákokra Sárdi Péter. A szervező, Kaposvár-Somogy Megyei Tehetségsegítő Tanács elnöke elmondta: idén hatodik alkalommal rendezik meg a kiállítást, amelyre tizenhét iskola kilencvenhat kiállítója érkezett.

– Szeretnénk bemutatkozási lehetőséget nyújtani a tanulóknak, hogy az olykor már művészi alkotásaikat minél többen megismerhessék – tette hozzá Sárdi Péter. A tehetségsegítő tanács elnöke szerint reflektorfénybe került a szakoktatás, felértékelődött a szakmunkások helyzete, mert sok jól képzett közülük külföldre megy dolgozni. Úgy véli: a kiállításon a kaposvári vállalkozók is megismerhetik a szakmájukat jól tudó fiatalokat és rajtuk áll, hogyan szerezhetik meg őket.

Pölöskei Gáborné, szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár szerint nagyon fontosak az ilyen találkozók, mert a diákok meg tudják mutatni sokszínűségüket. – Egy pályaorientációs pont is a kiállítás, ahol még szorosabbra fűzhetik az iskolák és a cégek kapcsolatukat – tette hozzá a helyettes államtitkár.

A kiállítás péntek estig van nyitva, várják a pályaválasztás előtt álló általános iskolásokat is, akiknek a vizuális szakmai élmények segíthetnek abban, hogy melyik szakmát, képzést válasszák.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában