Múltidéző

2017.12.10. 17:50

Gyermekkorom titkos helye

Rendhagyó múltidézőnkben egy kaposvári épületet mutatunk be. Mindenki láthatta, generációk sétáltak el mellette nap mint nap. Mégis keveseknek adatott meg, hogy igazán közelről is megnézhessék, vagy akár be is menjenek.

Barkóczy László

Kisgyermekként, főleg a szünetekben, majdnem naponta láttam. Nagyszüleim a donneri városrészben laktak, és a lakótelepről indulva a buszállomásig volt érdemes busszal utazni, hogy aztán pár perc gyaloglás után elérjem a korlátlan lehetőségek helyszínét (értsd: minden meg volt engedve).

A buszról leszállva át kellett kelni a fa szerkezetű gyalogfelüljárón, amit akkoriban számomra két dolog jellemzett: egyrészt nagyon félelmetes volt, hisz meg voltam róla győződve, hogy egészen biztosan az én poszka testem alatt fog leszakadni. Nem tette sosem, de ebben az is közre játszhatott, hogy ha csak tehettem futottam rajta, hogy ne legyen ideje leszakadni. Másrészt viszont közel esett egy régi különálló épülethez, mely a vasúti sínek mellett volt. Mindig dolgozott benne valaki, sosem láttam üresnek. Téli estéken, mikor már csak az akkori közvilágítás gyér fénye adott némi támpontot, különösen jó volt ezt a varázslatosnak tűnő épületet bámulni. Bent égett a fény, megvilágítva sok érdekes kart és kapcsolószekrényt. A vasutasok pedig kabát nélkül őrködtek a vasúti forgalom felett. Akkoriban mindez nagy nyugalmat és melegséget árasztott felém.

 

Igen, a Magyar Államvasutak III. számú váltókezelői őrtornyáról van szó. A fahíd már nincsen meg, helyét a csigás gyalogfelüljáró vette át, melyet lényegesen meszebb építettek a korábbi hídtól. Így ma csak az igazán éles szemű kisgyerekek tudják megcsodálni. Remélem megteszik azért.

A MÁV tájékoztatása szerint az épület jelenleg is váltókezelői őrhelyként funkcionál. Az 1800-as évek végén épült nyeregtetős, téglaarchitektúrás váltókezelői torony építészeti, képző- és iparművészeti, vasúttörténeti érték. 2011 óta műemléki védelem alatt áll. Bent járva majdnem minden olyan, ahogy gyermekkoromban láttam, vagy elképzeltem. Az emeletre csavart falépcső vezet fel, ahol a sok kar és kapcsoló a váltók átállításáért felel a mai napig is. És még mindig folyamatos a munka. És persze a nyugalom is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában