régi történet

2018.11.17. 20:00

Gyógyír volt a mosolya – a nap, amikor Lady Diana Atádra látogatott

A következő régi történetünk 1992. március 24-ére kalauzol el bennünket. Az a nap minden bizonnyal örök emlék marad nemcsak a nagyatádiaknak, hanem minden somogyinak, Lady Diana hercegnő látogatott el ugyanis Atádra, hogy meglátogassa a főként (az akkori) Jugoszláviából menekülteket befogadó tábort.

Sonline

Fotó: Gyertyás László

Lady Diana magyarországi programja elég zsúfolt volt: a British Council új budapesti irodájának felavatásával kezdődött, majd a walesi hercegné Göncz Árpád köztársasági elnök társaságában vett részt az angol nyelvtanárok képzését segítő új létesítmény megnyitásán. Az avatási ünnepség után Diana hercegnő a Parlamentbe indult, ahol Antall Józseffel találkozott.

A kora délutáni órákban a walesi hercegnő különrepülőgépén leszállt a taszári katonai repülőtéren. Innen autóval Nagyatádra utazott, hogy felkeresse a főként Jugoszláviából menekülteket befogadó tábort. Késő délután magyarországi látogatását befejezve Taszárról utazott el.

No de nézzük, mit is írt a híres látogatásról a Somogyi Hírlap március 25-iki száma.

Fotó: Gyertyás László

A taszári légtérben háromnegyed kettőkor tűnt fel a piros-fehérre festett Falcon. A gép egy teljes kört írt le a repülőtér felett, aztán lassan a kifutópályára ereszkedett. Néhány perccel két óra előtt jelent meg a gép ajtajában Lady Diana. Kecsesen, mosolyogva jött le a feljárón. Kockás kiskosztümöt viselt, mintha csak délutáni sétára indult volna. Kézitáskáját magához szorítva lépett a repülőtér betonjára. Az embernek a hűvös északi szélben az volt az érzése, hogy kissé könnyedén öltözött.

A lépcsőnél Balogh Béla vezérőrnagy, a magyar légvédelmi és repülőcsapatok főszemlélője az angol légügyi attasé társaságában köszöntötte. Ő mutatta aztán be Bőgner Miklós címzetes államtitkárt, köztársasági megbízottat, Gyenesei Istvánt, a megyei közgyűlés elnökét, Szabados Pétert Kaposvár és Kovács Józsefet, Taszár polgármesterét, Farkas Bertalan mérnök-ezredest, a Magyar köztársaság kutató űrhajósát, valamint Kaszper Józsefet, a taszári parancsnok helyettesét.

A hűvös márciusi délutánon itt a kifutópálya szélén a mosolyé és a nyugalomé volt a főszerep. Lady Diana az integető gyerekekhez lépett: a kezét nyújtotta, és sok kéz nyúlt felé. Mosolygó arcok keresték a tekintetét. A gépkocsiig alig néhány méter volt az út. Ezalatt virágcsokrokat kapott, százak próbálták elérni a kezükkel, s valakinek még egy autogrammot is sikerült kérni tőle. Légiesen könnyed mozdulattal írta nevét egy füzetbe, közben derűsen mosolygott. Aztán felbúgott az autómotor: a jobb oldali hátsó ülésen a még mindig integető és mosolygó Lady Diana walesi hercegnével elindult Nagyatádra a menekülttáborba.

Pontosan 15 órakor futott be Diana hercegnő Range Roverje a nagyatádi menekülttábor kapuján. A bejáratnál Einvachter János, a tábor vezetője, Varga Vince Nagyatád polgármestere fogadta, valamint mintegy százötven újságíró és fotóriporter.

A királyi fenség azonban elindult megtekinteni a tábort. Első útja – mint azt megszokhattuk – most is a gyerekekhez vezetett: a tábor óvodájába sietett. Menet közben azonban meg-megállt, és kezét nyújtotta a tábor lakóinak, néhány közvetlen, kedves szóval sorsukról érdeklődött.

Az óvodában az apróságok virággal kedveskedtek neki, egyik óvónő pedig hazájáról, Horvátországról szóló képes albumot nyújtott át Lady Dianának, hozzátéve, reméli, nemsokára békés körülmények közt Horvátországba is ellátogathat. A gyerekek körtánccal köszöntek el vendégüktől, aki nem tudott ellenállni, s maga is beállt a közéjük.

Amilyen vidáman hagyta el az ovit a hercegnő, annyira lett szomorú az arca, amikor a másik épületből jött kifele. Ott ugyanis két, menekültek számára kialakított szobában járt. A földszinten nyolc idős horvát menekülthöz, az emeleten a Galovatic családhoz látogatott el a vendég. Az ágyon fekvő nagymama mellé ülve hallgatta Ivan Galovaticot, aki a családja sorsáról beszélt a hercegnővel.

Ezután a volt laktanya ebédlőjébe sietett Lady Diana, ahol épp az iskoláskorú gyerekek uzsonnáztak. Megtekintette azt a konyhafelszerelést, amelynek nagy részét Angliából kapta a tábor, elidőzött az uzsonnázó gyerekek között, miközben természetesen folyamatosan kérdezte kísérőit, mert a rendelkezésre álló rövid idő alatt minél jobban szerette volna megismerni a tábor életét. Ezért aztán nem hagyta ki a tábor kórházát sem, ahol többnyire idős, beteg magatehetetlen embereket ápolnak.

Sajnos, a kiszabott egy óra hamar letelt, még így is közel húsz perccel tovább maradt a hercegnő Nagyatádon, mint ahogy tervezte. Ez a nyolcvan perc azonban igen sokat jelentett az ott lakóknak. Személyében egy olyan ember látogatta meg őket, akinek puszta megjelenése elég ahhoz, hogy felhívja a figyelmet bármire. Különösen egy élő, valóságos, megoldásra váró problémára!

Látogatása helyi érzéstelenítés is volt egyben, egy mosolya, egy kézfogása, egy aláírása után a meghatott arcokon látszott: egy röpke órára felejthették a szorító napi gondokat, az otthontalanságot.

Ez az óra azonban letelt.

Közlekedési balesetben vesztette életét

Lady Diana 1997. augusztus 31-én veszítette életét egy közlekedési balesetben, Párizsban, az Alma-rakpart közúti aluljárójában, szeretőjével, az egyiptomi Dodi al-Fayeddel és gépkocsijuk vezetőjével együtt. Az autót üldöző paparazzók közül senkit sem vontak felelősségre. A hivatalos vizsgálat a sofőr alkoholos befolyásoltságát és ebből eredő felelősségét állapította meg. A hercegnő halálának okait sokan a mai napig vitatják, több összeesküvés-elmélet létezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában