Tanszerpara

2017.08.19. 20:00

Becsengetés előtt – súlyra kérik a szülők az iskolatáskát

Minden tanévkezdéskor kardinális kérdés a szülőknek az iskolatáska vásárlás. Az elsősöknél fontos a méret, a súly, az idősebbeknél pedig a külcsín a legfontosabb. No meg persze a táska ára.

Koszorus Rita

A nyár vége közeledtével egyre több szülő szánja rá magát az iskolaszerek beszerzésére. Talán a legnagyobb tétel mind közül az iskolatáska. Hiszen lehet az görgős, ergonómiai kialakítású, márkás, rajzfilm figurás, s ezek csak növelik az árat.

Az elsős, másodikos nebulók szülei azonban nagyon ügyelnek arra is, hogy kényelmes legyen a táska. – Olyan táskákat vásárolnak, amelyek magas minőségűek, gerinc-barátak, keményebb anyagból készültek és jó a tartásuk – mondta Gerhárd Györgyi, a Megapapír 2004. Kft. ügyvezetője.

Hozzátette, ezek a táskák ugyan drágák, ám nagyon strapabíróak, ráadásul garancia is van ezekre a termékekre. – Az áruk 17-18 ezer forintnál kezdődik és a határ a csillagos ég, tehát a márkásabb termékek akár már 30 ezer forintba kerülhetnek.

Gerhárd Györgyitől megtudtuk, volt olyan vásárló, aki kifejezetten a táska súlyára volt kíváncsi, hiszen, akik először mennek iskolába azoknak megterhelő lehet a súlyos táska. Amelybe ráadásul számos tankönyv, és más az oktatáshoz szükséges eszköz is kerül.

Igaz 2004 óta jogszabály írja elő az iskolatáska súlyát vagyis a tartalmával együtt az nem haladhatja meg a gyermek testsúlyának 10 százalékát. Vörös Ottó a Fekete László Általános Iskola, igazgatója azt mondja mindegyik tagintézményben ügyelnek arra, hogy ne terheljék túl a diákokat a cipelendő eszközökkel. – Nálunk alsó tagozatba iskolaotthon van, otthagyhatják a gyerekek a tankönyveket az intézményben és nem kell hazavinniük.

A pedagógus hozzátette: a tankönyvcsomag összeállításánál is odafigyelnek arra, hogy ne vaskos köteteket kapjanak a gyerekek. – A felső tagozatosok nyelvkönyvei nehezebbek, azonban mi egy kiadó könyveit használjuk, amelyek kis terjedelműek, ennélfogva a súlyuk is csekélyebb.

Hozzátette a technika és a rajzfelszerelést sem kell mindennap magukkal vinni a diákoknak, ez Kaposfőn és Szennán azért is fontos, mert nagyon sok a busszal bejáró gyerek.

A nagyon távoli jövőben nem kell majd tankönyvekkel és más eszközökkel menni az iskolába, vélekedik Vörös Ottó. Elég lesz egy tablet-táska is talán. De ez még a jövő zenéje, tette hozzá. – Látunk jó példákat külföldön, Amerika egyik államában például már csak digitális szövegekből tanítanak – mondta el érdeklődésünkre az iskolaigazgató. – Ezt járható útnak tartom számunkra is, de ehhez előbb meg kell teremteni a digitális oktatás feltételeit. Próbálkoztunk már hasonlóval: okostelefonokat használtak a gyerekek rajzórán egy festmény megtekintésére. De a tapasztalat az, hogy a diákok nem tudásszerzésre, hanem szórakozásra használják az eszközöket.

Tehát nem csak az oktatási rendszernek, de a diákoknak is hozzá kell szokniuk ehhez a szemlélethez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában