interjú

2018.04.24. 17:26

„Ha ellenfeleink csak velünk foglalkoznak, még sok választást nyerünk”

Jelentőset léptünk előre – így értékelte kérdésünkre a választások eredményét Gelencsér Attila Kaposvár megválasztott országgyűlési képviselője. Aznap beszélgettünk, amikor találkozott a Kaposvár környéki települések polgármestereivel, hogy köszönetet mondjon nekik a segítségükért.

Kovács Gábor

– Tudatosan foglalkozott többet a négy év alatt a kistelepülésekkel?

– Azt érzékelem, hogy a választókörzetemben jobban érzik magukat az emberek, és a közösségeik fejlődtek az elmúlt négy esztendőben. Nem állítom, hogy ez az én sikerem, de azt igen, hogy a választási sikerhez ez is hozzájárult. Mint ahogy az is hozzájárult, hogy négy év alatt 200 milliárd forint támogatás érkezett Kaposvárra és környékére. Amikor 2014-ben elkezdtük az előző választási ciklust, még nem gondoltam volna, hogy ennyi forrást tudunk elhozni. Ötmilliárd forint feletti összeg érkezett 25 zselici faluba fejlesztésekre. Ezek folyamatban lévő beruházások, némelyek még tervezés alatt állnak, de sok elnyert forrás már megérkezett. Az itt élők már nem érzik azt, hogy hátrányban lennének. Ezt paradigma-váltásnak tartom.

– Erre az eredményre számított a választásokon?

– Optimista voltam már a választási kampányt megelőzően is, mert azt gondoltam, hogy az itt élők azt akarják, hogy több bevételük és kevesebb kiadásuk legyen, és fejlődjön a lakókörnyezetük. A kormány ilyen politikát folytatott, és ennek meg kellett hoznia a gyümölcsét. A kampányban az ellenfeleink értelmezhető teljesítmény nélkül jöttek fel a pályára. Én csak az itt élő emberekkel, programokkal, tervekkel foglalkoztam, miközben ellenfeleim csak velem foglalkoztak. Szerintem ezért is kaptak ki. Ha az ellenfél velünk foglalkozik, az nekünk csak jó. Ha ironikusan kérhetek valamit, akkor továbbra is csak ezt tegyék, mert úgy sok választást fogunk nyerni. Négy év alatt 800 rendezvényen vettem részt együtt a választókerületem lakóival. Az emberek azt akarják, hogy a politikusok osztozzanak az itt élők ünnepeiben, örömeiben, sikereiben vagy akár kudarcaiban. Akik ezekből kimaradtak, ne gondolják azt, hogy néhány plakátot kiragasztva bizalmat fognak kapni.

– Hogy értékeli a választások eredményét?

– Háromezerrel több szavazatot sikerült begyűjteni, mint négy évvel ezelőtt. A Fidesz szempontjából Kaposvár a vidéki városok átlagát (42 százalék) hozta. A város környéke, a kistelepülések átlagon felül teljesítettek (53 százalék) a választáson. Közben ellenfeleink egy lépést sem tettek előre. Egy jelentős átszavazásnak köszönhetően az a korábbi helyzet, miszerint Kaposváron az ellenzékben a baloldal jelöltje az erősebb, és a Jobbiké a gyengébb, most megfordult, és helyet cseréltek. Úgy tűnik hogy a baloldal kiköltözött a választókörzetből, lemondott Kaposvárról és környékéről, a Jobbik viszont nem tett semmit a támogatásért, hanem ajándékba kapta. Engem, mint a Fidesz jelöltjét olyan elképesztő erejű támogató közeg vett körül, ami megható, szavakkal alig kifejezhető, még akkor is, ha tudom, hogy nem nekem szólt, hanem az ügynek, amit képviselhetek. Ezért csak köszönetet mondani tudok a választóknak, a családomnak, a munkatársaimnak, az aktivistáknak és a támogatóimnak, és büszke vagyok rájuk. A választásokon nem én nyertem, hanem a választók. Hogy mit nyertek? Továbbra is folytatódó fejlesztéseket és biztonságot.

– Mi lesz a következő ciklusban a legfontosabb feladat?

– A cél olyan nemzetgazdaság összerakása, amely külső forrás nélkül képes önmagát fejleszteni. Ha vannak még olyan aranytartalékai a már most szinte teljes foglalkoztatásnál tartó kaposvári gazdaságnak, mint a fiatal nyugdíjasok, megváltozott munkaképességűek, romák, hátrányos helyzetűek, átképzésekkel nekik mindannyiuknak meg kell próbálni munkát adni. Nem tettünk le róla, hogy 10 év alatt egymillió munkahely lesz Magyarországon. Nyolc év alatt 740 ezer munkahelyet már sikerült megteremteni, tehát időarányosan jól állunk. A munkavállalók emelkedő bérei és a csökkenő kiadásai azt okozhatják, hogy ha a ma még külföldön dolgozók a komplett életköltségüket kiszámolják, akkor arra a következtetésre juthassanak, hogy érdemesebb itthon élni és dolgozni. Ehhez nem a londoni munkáltatóval kell bérversenybe szállni, hanem folytatni kell az olyan intézkedéseket, mint a családi adókedvezmények rendszerének erősítése, a családi otthonépítés lehetősége, az egykulcsos adó, az iskoláztatás olcsóbbá tétele. A polgári középosztály megerősítése jó úton halad az országban, és ez kellett ahhoz, hogy újra bizalmat kapjunk.

A migráció választásokat eldöntő kérdéssé vált

A valóságismeret a választások fontos tanulsága Gelencsér Attila számára. Hozzátette: az ellenfeleik azért kritizálták a fideszes képviselőket, hogy miért csak a migrációról beszélnek. Azonban szerinte nem lehet sikeres gazdaságot, oktatást, egészségügyet, szociális ellátórendszert működtetni, ha van migráció. A leggazdagabb nyugat-európai tartományokban maholnap többet fizetnek a migráció költségeire, mint a szociális ellátórendszerekre, az egészségügyre, és a gazdaságélénkítésre együttvéve. A migráció ma már választásokat eldöntő kérdéssé vált, például Ausztriában vagy Olaszországban. Gelencsér Attila szerint a magyar ellenzékkel nem lehet párbeszédet folytatni a migrációról. Ezt a kérdést azonban a valóság tartja napirenden. Júniusban Brüsszelben napirendre tűzik a „méltányos számú migráns befogadására” szóló törvényjavaslatot. Gelencsér Attila szerint a választásokon nyertes képviselőket arra hatalmazták fel, hogy menjenek szembe a brüsszeli akarattal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában