időjárás

2018.06.20. 07:00

Harminc fok is lehet szerdán a szikrázó napsütésben

Túlnyomórészt napos, meleg időre van kilátás szerdán Somogyban, néhol akár harminc fok is lehet, de a déli óráktól megnő az esélye egy-egy zápor, zivatar kialakulásának.

Sonline

– Szerdán eleinte mérsékelt, majd gyenge északi szélben túlnyomórészt napos, meleg időre van kilátás Somogyban – tájékoztatott az eumet.hu. – A déli óráktól nő az esélye futó záporeső, zivatargóc előfordulásának a térségben, de csak kis körzeteket érint csapadék. Itt-ott a 30 fokot is meghaladhatja a maximum hőmérséklet. Éjjel változóan csillagfényes-mérsékelten felhős időben lassan frissül a levegő, miközben délire fordul a légmozgás.

A jellemző hőmérséklet

  • szerda reggel 18 fok
  • szerda délután 30 fok
  • csütörtök reggel 19 fok
  • A folytatás

    Csütörtökön is napos idő valószínű, déliesre forduló légmozgással tovább emelkedik a hőmérséklet Somogyban. Mérsékelt kánikula, sokfelé igazi strandidő ígérkezik. Az esti óráktól, egy északnyugat felől közeledő front előtt alakulnak ki zivatarok egyre többfelé. Viharos szél támad.

    Pénteken előreláthatólag erős hidegfront robog át az országon északnyugat felől. Átmenetileg viharossá erősödő északi szél, hirtelen, erőteljes lehűlés, sok felhő, eső, záporeső jellemzik az aznapra várható időjárást. Este itt már gyengülő légmozgás, szakadozó felhőzet ígérkezik. Szombattól a jövő hét közepéig úgy néz ki, kezdetben mérsékeltebben meleg, majd fokozatosan melegedő idő következik, számottevő csapadék nélkül és sok napsütéssel.

    Orvosmeteorológia

    Szerdán marad a frontmentes idő, de tovább növekszik a meleg, a fülledtség, ez pedig többeknél válthat ki diszkomfort érzetet. Idősek és szívbetegek körében nehézlégzés is felléphet, ezen kívül vérnyomás-ingadozást, keringési rendellenességeket is tapasztalhatnak. A zivatarok területén a légúti betegségben szenvedők állapota romolhat. A zivatarok területen a légúti panaszok felerősödésére lehet számítani. Az UV-sugárzás 10 és 16 óra között sokfelé erős, nagyon erős fokozatot érhet el, ezért gondoskodjunk bőrünk védelméről! Ne feledkezzünk meg szervezetünk megfelelő mennyiségű folyadék-utánpótlásáról sem, kerüljük a nehéz, zsíros ételek fogyasztását! (forrás: Időkép)

    Közelekedésmeteorológia

    Szerdán a Dunántúlon, de főként délnyugaton lehet elszórt záporoktól, zivataroktól vizes, csúszós útszakaszokra számítani. Zivataroktól függetlenül csak néhol északon élénkülhet meg az északias szél, így csak itt és zivataros környezetben csökkenhet kissé a menetstabilitás. A naposabb tájakon érdemes lesz vezetés közben napszemüveget viselni. (forrás: Időkép)

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában