jövőépítő

2017.10.16. 11:30

Három gyerek után az állam fizeti a diákhitelt a nőknek

Egyre népszerűbb a diákhitel a Kaposvári Egyetem hallgatói körében, az utóbbi három évben több mint félezren igényelték valamelyik konstrukciót. A kormány eltörölte a Diákhitel 2 kamatát, jövőre az anyukák hiteltörlesztését függesztik fel, vagy engedik el.

Stanics Adrienn

Szabó László András harmadéves tanító szakos hallgatója a Kaposvári Egyetemnek. Az Új Nemzeti Kiválóság Programban kutatási ösztöndíjat nyert. Ennek összegét azonban később kaphatja meg, kutatását viszont már most meg kell kezdenie. Mint elmondta, a kedvező kamatok miatt vette fel a Diákhitel 1-et. – A kutatásaimat el kell kezdenem, ehhez pedig pénzre van szükségem. A Diákhitel 1 nagyon kedvező kamatozású, így egyértelmű volt számomra, hogy belevágok – mondta Szabó Lászó András. Rajta kívül egyre többen igénylik a diákhitelt a Kaposvári Egyetemen is. – Az elmúlt három évben Diákhitel 1-et 432 hallgatónak folyósítottunk 289 millió forint összegben. Az önköltségre fordítható Diákhitel 2-t pedig 108 egyetemista kapott 54 millió forint értékben – árulta el Imre Zita, a Diákhitel Központ marketing és kommunikációs igazgatója. A törlesztésre kötelezettek száma pedig meghaladta a két ezer főt.

A kormány októbertől eltörölte a tandíjra fordítható Diákhitel 2 kamatát. A tervek szerint jövőre pedig a Diákhitel 1 havi maximum felvehető összege 70 ezer forintra nő. Aki külföldön tanul, az ennek az összegnek a dupláját is megkaphatja majd. Szintén jövő februártól lesz érvényes, hogy aki rokkantsági vagy rehabilitációs járadékban részesül, mentesül a kamatfizetés alól. Mintegy százezer embert érinthet a diákhitel-tartozás felfüggesztéséről, illetve elengedéséről szóló kormánydöntés a napokban. A diákhitellel tartozó nők esetében 2018. január 1-jétől az első gyermek születésénél három évre felfüggesztik a törlesztést, a második gyereknél a felfüggesztés mellett a tartozás felét elengedik, a harmadik gyerek esetében pedig teljes mértékben elengedik a tartozást.

A kormány célja ezzel az intézkedéssel, hogy minél több fiatal tudjon befektetni a tanulmányaiba és hogy csökkentsék a fiatalok anyagi terheit az egyetemi évek alatt. A tanulmányok befejezte után azonban érdemes minél előbb elkezdeni hiteltörlesztést. – Amikor eljutnak odáig, hogy aktív keresők lesznek, akkor ennek a visszafizetése rendszerint nehézségeket szokott okozni. Aki több éven keresztül vette fel a diákhitelt, annak több milliós tőketartozása gyülemlik fel. Nagyon fontos ennek a törlesztési ütemét megtervezni. És lehetőleg el kell kezdeni visszafizetni az első fizetésből – mondta megkeresésünkre Bán Péter hitelszakértő. A kormány új intézkedése szerint a munkáltatók a jövőben a cafeteria keretében is támogathatják a hiteltörlesztést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában