1956 borzalmai

2017.10.23. 09:00

Három napig ütötték, mellette vertek agyon egy marcali orvost

A „Somogyország ötvenhatban” című könyv szeptemberi bemutatójára eljött az egyik túlélő, a nagyszakácsi Hódos Ernő. Kis híján őt is halálra ítélték a megtorlás idején.

Kovács Gábor

– Pécsett voltam munkaszolgálatos katona, amikor kitört a forradalom. Azonnal többen csatlakoztunk – emlékezett vissza Hódos Ernő –, Bertók László, a vései származású költő például ugyanolyan munkaszolgálatos katona volt ott, mint én. – A szénbányában dolgoztunk, ő és a társai az uránbányában. Amikor az uránbányász munkaszolgálatosok jöttek be énekelve, csoportosan a városba, egy csapat ávós körbefogta és bekísérte őket a laktanyába. Másnapra megfordult a helyzet, mert akkor az ávósokat fogták körbe.

– Bradács alezredes lett a városparancsnok, s megkérdezte tőlünk, ki az, aki tud fegyvert kezelni – idézte fel érdeklődésünkre. A második világháború alatt három hónapig állt Nagyszakácsi környékén a front, gyerekként Hódos Ernő sok fegyvert talált társaival. – Jelentkeztem, így kerültem a fegyveres csoporthoz. Az volt a feladatom, hogy rendszeresen járőröztem, motorkerékpárral jártam a postát, a bányát – mesélte a túlélő.

Bal oldalon Hódos Ernő.

Az oroszok bevonulása után hazament Nagyszakácsiba, de akkor, mint mondja, a pufajkások már elkezdték összeszedni a forradalmárokat. – Engem otthon fogtak el egy erdei hajtóvadászat során – idézte fel Hódos Ernő. – Szüleimmel kint voltunk a földeken. Krumplit ültettünk, amikor megláttam, hogy közelednek a pufajkások teherautón. Menekülni próbáltam, de meghajtották az erdőt és körbefogtak. A lakásunkra vittek, ott találtak lőszert és fegyveralkatrészeket, de nem tudták összerakni. – Előbb a marcali börtönbe vitték, majd Kaposvárra.

– Vallattak, hogy adjam elő a hiányzó fegyverdarabokat, gyakorlatilag három napig ütöttek. Ott volt velem a marcali kórház orvosa, aki belehalt a verésbe – elevenítette fel a szörnyűségeket Hódos Ernő, aki később azt vallotta, hogy egy bokros részen rejtette el a keresett holmit. – Odavittek, de ott nem volt semmi. Akkor odaállítottak egy fához, hogy agyonlőnek, mert összevissza hazudozok nekik.

Hódos Ernő végül kiszabadult, mert elmondása szerint édesapja ismert egy ügyészt, aki közbenjárt az érdekében. Összesen 756 napot töltött a börtönben. Ha a fegyvert a vallatói össze tudták volna rakni, és működőképessé tenni, Hódos Ernőt fegyverrejtegetés miatt kivégezték volna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában