Összetartozás

2017.08.20. 16:54

Határon túli magyar fiatalok találkoztak Mesztegnyőn

Történelmi pillanatok Mesztegnyőn, Kárpát-medencei fiatalok találkoztak a somogyi településen.

Vigmond Erika

A helyiek mellett a felvidéki Léváról és Szepsiről, az erdélyi Aradról, Kémerről, Kárásztelekről, Székelykeresztúrról és Kisiratosról, a kárpátaljai Beregszászról, valamint a vajdasági Csantavérről és Horgosról vártak fiatalokat, hogy közösen töltsenek el egy hetet Mesztegnyőn. A település már több mint 30 éve jelentős szerepet vállal a határon túli magyarok összefogásában és szervezi meg a Kárpát-medencei Ifjúsági Honismereti Találkozót. Kövesdiné Panyi Antónia szervező, a Mesztegnyői Honismereti és Természetvédelmi Egyesület vezetője, Kövesdi Tiborné emléktáblájának koszorúzásán felidézte a kezdeti lépéseket, a találkozó alapítójának áldozatos tevékenységét, aki életének utolsó pillanatáig elkötelezettje volt a határon túli magyarok összefogásának is.

A találkozók küldetése, hogy a Kárpát-medencei magyarság népi, nemzeti identitását, a magyar nyelv fontosságát, az összetartozást megerősítse, feltérképezze a közös történelmi múltat, gyökereket. Egyben a fiataloknak az ismerkedést, a kapcsolattartást is jelenti. A tábor tematikájába illeszkedik, hogy a kerek történelmi, kulturális évfordulók mentén állítják össze az előadásokat, programokat. Az idén Szent László trónra lépésének 940., szentté avatásának 825. évfordulójára előadást szerveztek. Szintén előadásokkal idézték meg az 500 éves reformációt, valamit Arany János munkásságát, születésének 200. évfordulója alkalmából. Az előadások mellett szórakoztató, pihentető kikapcsolódásról is gondoskodtak, filmvetítés, zenés estek, kirándulások, beszélgetős foglalkozások is vártak a fiatalokra.

A „Három a magyar igazság, egy a ráadás!” elnevezésű gasztrotárlaton pedig a Királyi szakácsok nyomdokain Molnár Vilmos mesterszakács és csapata tálalt a táborlakóknak. A tábort Szent István napi ünnepség zárta, melynek keretében megsütötték a Magyarok Kenyerét határon túli és anyaországi alapanyagokból, valamint ünnepi műsort adtak a találkozó résztvevői.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában