Vőfély

2018.01.20. 15:30

Hivatása és a hobbija is, hogy egy lakodalom az élete

Sokan vagyunk úgy, sokszor azt sem tudjuk, mit csinálunk másnap, vagy a héten. Csorba Csaba nem ilyen hivatást választott magának, vőfélyként nem hogy a 2018-as naptárba írogat, mert az szinte betelt, már a 2019-est kezdte töltögetni a napokban.

Szűcs Tibor

Nagy növekedés tapasztalható a házasságkötések terén Somogyban is – támasztják alá az örömteli híreket az utóbbi hónapok és évek statisztikái.  A nekibuzdulás sok mindenek köszönhető egyszerre, ám az biztos, hogy a fiatalok nagyobb része ragaszkodik a hagyományokhoz, s szeretnek vőfélyt fogadni a jeles alkalomból.

– Tisztáznunk kell az elején, vőfély vagyok, aki hagyományosan mellényben, kalapban, vőfélybottal, s lehetőség szerint, népi viselethez illő lábbeliben végzi a dolgát a lakodalmon, ami azért más, mint a mostanában divatosnak mondható ceremóniamester szerepe, aki mintegy konferálja csupán az eseményeket – mondja tizenkét esztendővel ezelőtt választott hivatásáról Csorba Csaba. A korábban katonaként szolgáló kaposvári vőfély igyekszik rendet tartani maga körül, s fegyelmezett maradni, bárhová is hívják az országban. – Gyakorlatilag mindenhová szívesen elmegyek, ahová csak hívnak, egyetlen dolog szab csak gátat, az pedig a naptáram – tárja szét a kezét a nászmester, akitől megtudjuk, szinte minden évben bejárja az országot munkája miatt, 2017-ben a Somogytól, Zalán át a Nyírségig, Csongrádig ment ment például. – Huszonnyolc lakodalmam volt, de az idén biztosan harminc fölött leszek, március közepén kezdődnek az esküvők, de az már biztos, hogy szeptember 22-ig nem lesz egy üres szombatom sem – avat be a zsúfolt programba. Persze vőfélyeknél ez nem ritka, különösen, ha valaki érti a szakmáját, van olyan kollégája, aki öt országban dolgozik a keleti határ mentéről indulva, hiszen a Felvidék, Kárpátalja, Erdély, Vajdaság és az anyaország fiataljai is jól ismerik a nevét.

Csaba a következő hetekben még a regenerálódás, felkészülés jegyében trenírozza magát a tavaszi esküvői szezonra, Szabadkára megy a Kárpát-medencei vőfélytalálkozóra. – Ez egyrészt egy szakmai összejövetel, ahol a kikérőtől kezdve a menyasszonytáncig átvesszük, elemezzük a magyar nyelvterületeken jellemző lakodalmas szokásokat. Rengeteget lehet tanulni, másrészt egy speciális kapcsolatépítő szórakozás is, ahol ezúttal aztán a vőfélyek is mulathatnak – mondja mosolyogva. Nem mintha különben nem lenne rá alkalma, hiszen Csaba folyamatosan képzi magát, például mint állítja ezer nótát is tud, s szívesen énekel is, ha arra kerül a sor. – Muszáj képben lenni az aktuális slágerekkel, ezért gyakran a közösségi videómegosztón követem az aktuális lakodalmas zenében divatos trendeket – meséli hétköznapjairól, melyről nevetve helyesli: valójában egy lakodalom az egész élete.

 

– Szerencsés vagyok, mert a hobbim a hivatásom, s nagyon szeretem is csinálni az elejétől a végéig, s az nagyon jó érzés, amikor egy faital pár elégedetten, mosolyogva búcsúzik el tőlem a lakodalom végén –  meséli, mi motiválja hétről-hétre, ami a szokásos készülődés mellett gyakran rímfabrikálással telik. – Vereseket is írok,  de ezt megelőzi egy Csernus doktorhoz hasonló alapos kikérdezés, hogy aztán a családokra, érintettekre jellemző versekkel lepjem meg a házasulókat – avat be a munka alkotói részébe, – erre azért van nagy szükség, mert azt nem szabad, hogy egy lakodalmon, akár óvatlanságuk miatt is, de megsértsünk valakit, olyanra tapintsunk, ami feszült pillanatot teremt, hiszen ez az öröm, a mulatság napja a fiatal pár életében.

Hagyományok és újítások

Az egyébként még nőtlen Csorba Csaba csak módjával szereti a jellegzetes lakodalmas játékokat, azokat is csakis a jó ízlés határain belül. – Szabad elmenni a határig, de legfeljebb egyszer, kétszer, mert a házasság és az esküvő napja két ember nagyon fontos elhatározásán alapszik – vallja. Az utóbbi időben a lakodalmas zenék mellet több dj-vel is összehozta a sors, de mint mondja általában ugyanolyan könnyű velük is együtt dolgozni, mint a zenekarokkal, hiszen közös céljuk: a násznép érezze jól magát, s így a hagyományos vőfélyszerep sem sérül a modern zenék miatt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában