tapasztalat

2018.07.21. 15:30

Így is lehetsz Osztrákiában

Tizenkét év munkatapasztalatait osztotta meg Csécs Milán. A fiatal férfi házmesterként kezdett majd étteremvezetőként jött haza Ausztriából. A közelmúltban megjelent könyvében tanácsokkal látja el a szomszédos országban munkát vállaló magyarokat.

Góz Lilla

– 2006-ban mentem ki először Ausztriában, amikor felszolgálónak vettek fel, majd házmesterként alkalmaztak, ezért két hét után váltottam is – mondta el Csécs Milán. De nem adta fel, elszántan kereste a lehetőségeket. Tizenkét év után étteremvezetőként tért haza Ausztriából. Tapasztalatait a közelmúltban papírra is vetette.

– Első körben nem volt könnyű a nyelvet érteni. Olyan jellegű tájszólások voltak, hogy a felsőfokú nyelvvizsgám nem sokat ért – tette hozzá. Megjegyezte: meg kellett szokni az osztrák mentalitást is, nincs az, hogy majd valaki helyette megcsinálja a munkát, ha nem végzi el feladatát nem számíthat empátiára.

– Sokszor tapasztaltam, hogy kiállnak az osztrákok a dolgozóiért. Az étterem vezetője, ha el volt úszva a személyzet, ugyanúgy beállt dolgozni. Egy vendég panaszkodott, hogy lassan szolgáltam ki, erre a vezető nem letolt, hanem megmondta az illetőnek, hogy lehet más dolgom volt és amint lesz időm megkapja rendelését, ha pedig nem tetszik válasszon más helyet – mondta el Csécs Milán. Továbbá számos juttatást, 13–14. havit, túlórapénzt és nyaralási hozzájárulást is kapott.

Azt tapasztalja: a legnagyobb gondot jelenti sokaknak a motivációs levél, önéletrajz megírása.

– Sok a szöveg, nem érdekli őket mihez értesz, hány papírod van, alapvetően egy szobalányt, vagy éppen pincért keresnek. Az érdekli őket, tudsz-e ebben dolgozni, van-e ehhez papírod, vagy akár készséged, képességed – vélte a fiatal férfi. Megjegyezte: kell egy cél, miért megyünk ki: akár egy hitel törlesztése, vagy egy kis induló tartalék megszerzése. Sokszor vannak nehéz időszakok, de túl kell lendülni rajta.

– Fura volt hazajönni, de sokat adott nekem Ausztria. Tudtam venni egy lakást, sok tapasztalatot szereztem. Otthon viszont sokkal jobbak a vállalkozási lehetőségek, nincs se nyelvi, se hivatali akadálya – mondta el Csécs Milán.

A nemesdédi Fuisz Andrea is párja révén került ki. Szobalányként dolgozott Ausztriában.

– Késő este a nagy mosógépek ha nem jártak le, akkor a munkaidőm után a főnököm besegített és kipakolt, bepakolt itthon ilyet elképzelni sem tudok – jegyezte meg Fuisz Andrea.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában