bíróságtörténeti nap

2018.09.22. 09:00

Így ítélkeztek régen: posztó is volt a bíró fizetsége

Az 1950-es évektől megszüntetett négy somogyi járásbíróság, vagyis a lengyeltóti, a tabi, az igali és a csurgói törvénykezés emlékeit rendezték kiállítássá a Kaposvári Törvényszéken. A megnyitót és a bíróságtörténeti napot pénteken tartották, amelyre az Országos Bírósági Hivatal pályázata nyújtott lehetőséget.

Kovács Gábor

A kaposvári konferenciára a megyei bírói kar tagjain kívül az érintett somogyi kisvárosok polgármesterei is eljöttek. – Emlékezni kell azért, hogy a megszűnt járásbíróságok ne legyenek elfeledettek! – hangsúlyozta Hajnal Éva, a Kaposvári Törvényszék elnöke. Bevezetője után Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke mondott köszöntőt.

– Az 1916-os bírósági iratok borítói pont úgy néznek ki, mint a maiak, és az elektronikus iratoké is így fog kinézni – említette meg Handó Tünde. – Egy bírón segít a múlt, ha egy nehéz ügy vagy ügyfél kerül elé. Sőt a történelem azt is megmutatja, hogyan lehet úgy ítélkezni, hogy a bírók elnyerjék és megtartsák egy közösség bizalmát.

A kis somogyi bíróságok sok vidéki embernek jelentették egykor a törvény fogalmát, azonban eddig keveset tudtunk minderről, emelte ki Tavaszi Renáta, a program egyik szervezője.

– Sokszor méltatlan körülmények között dolgoztak a bírók, mégsem kapták meg feltétlenül azt a megbecsülést és tiszteletet, ami megillette őket – mondta Szabó Károly siófoki bíró, aki az igali járásbíróság történetéről tartott beszámolót. Például 1917-ben a minisztérium posztót küldött a bíróknak, hogy válasszák ki a megfelelő öltözéket, amit fizetség helyett kaptak.

Az 1872-ben megalakult csurgói bíróság száz évének történetét elevenítette fel előadásában Tarr József, címzetes törvényszéki bíró. A konferencián elhangzott: 1950 után sok bírónak megszüntették az egzisztenciáját, és eddig erről kevés szó esett.

Hatvan esztendő

1957-ben kezdte a pályáját Tabon Karai Gyula, és hatvan évig dolgozott ügyvédként a városban. Pénteki előadásában Kaposváron elmondta: a járásbíróság megszűnése rosszul esett a helyieknek, hiszen jó kapcsolatuk volt a hatósággal, és nem akartak Siófokra járni pereskedni. Másrészt viszont várakozással fogadták azt, hogy ipari üzemek költöztek a volt bírósági épületekbe. Másutt is a gazdaságosság okán zárták be a bíróságokat.

Érdekesség, hogy a fonyódi járásbíróság is így járt, de az 1990-es években az igazságügyi kormányzat felmérte az igényeket, és újra megnyitotta a kapuit. A bíróságtörténeti konferencia zárásaként Horváth Szilárd, Somogy megyei főügyész tartott előadást a kis ügyészségekről és a nagy elődökről. Az Országos Bírósági Hivatal országszerte támogatja a hasonló bíróságtörténi kezdeményezéseket, könyveket adnak ki, emlékülést szerveznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában