Képgaléria és videó

2017.09.16. 20:00

Ízletes, tüzes ételek készültek Bőszénfán

Sokakat Bőszénfára csalogattak a jó illatok szombaton. A Zselici Tüzes Lecsó Főzőkavalkádon harmincöt csapat ragadott fakanalat, hogy főztjével megnyerje a zsűrit.

Gyeszát Zsolt

Zeneszó mellett készültek az ízletes ételek – ki különlegesebb, ki pedig hagyományos ízvilágra épülő receptet választott. Csirkemájas lecsót készített a bőszénfai Jung János. S mint elmondta, nem is először fogott fakanalat, feleségével régóta részt vesz a lecsófesztiválon. – Jól érezzük magunkat, ezért jöttünk – tette hozzá. – Minden formájában szeretem a lecsót, habár ezúttal csak mérsékelten csípős az ételünk.

Családjával érkezett Orciból Rónai Gábor, aki maga is rendszeresen főz, s noha csak másodjára állt bogrács mögé, már az első fesztivált is figyelemmel kísérte. Szüleitől tanulta a recepteket. – Hagyományos lecsó készül szalonnazsíron – mondta el kérdésünkre. – Inkább a körítés lesz újdonság: rizottó alapból golyókat formálunk és azt sütjük ki köretként. Persze, a jó lecsóhoz fontos a jó alapanyag összeválogatása a piacon: mi a vékony héjú, roppanós paprikát szoktuk keresni.

Rónai Gábor és Jung János egyaránt a fesztivál nagy értékeként emelte ki a hagyományőrzést.

A tizenhatodik alkalommal megrendezett esemény pedig nem csak Bőszénfa, hanem a környék életében is jelentős. Harmincöt csapat fogott neki a főzésnek, és Somogyon kívül Tolnából és Baranyából is többen érkeztek a fesztiválra – tudtuk meg Nyitrai István polgármestertől.

S nem csak a tradíció, hanem a főzés melletti családias hangulat is üdvös. Így véli ezt a bőszénfai Márfi Zoltánné is, aki Családi trió néven indult csapatával. Szalonnás, kolbászos lecsót készítettek, a felhasznált zöldségek jelentős része az otthoni kertben termett.

A legkiválóbb ételeket díjazták a főzőkavalkádon, ám számos különdíjjal is kedveskedtek a főzőknek. A kaposmenti legények vitték el az elsőnek járó díjat, a második a kaposfői önkormányzat csapata lett, a harmadik helyen pedig a bőszénfai táposok végeztek. És a közönségnek köszönhetően szépen teltek a tökperselyek is: 260 ezer forint gyűlt össze a nap során, melyet a simonfai óvodának ajánlottak fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában