lehetőségek

2018.03.20. 11:30

Jég nélkül is csábító a Balaton

Megpróbálták a legjobbat kihozni az idei enyhe télből a balatoni vendéglátók, s többségüknek sikerült is. Azt mondják: a téli Balaton népszerűsítésére tett erőfeszítések hosszú távon térülnek meg.

Koszorus Rita

Habár igen tartottak az enyhe téltől, a zamárdi Hotel Wellamarinban mégsem csökkent a vendégek érdeklődése. – Nagyon jól, várakozáson felül alakult az idei tél – mondta el kérdésünkre Kiss Annamária, marketing vezető. – Januárban és februárban tíz százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma az előző évhez képest. Féltünk attól, ha a Balaton nem mutatja a téli arcát, mennyire vonzza majd az embereket. De úgy tűnik, ez a tavaszias-őszies időjárás is tud csábító lenni a turisták számára. A turisztikai szakember hozzátette: vendégeik körében idén nem az aktív programok voltak többségben, sokkal inkább a nyugodt pihenés miatt vették az irányt Zamárdi felé.

A Balatonföldvári Hajózástörténeti kiállítás és kilátó nyitvatartását direkt a téli szezonra módosították, tájékoztatott a balatonföldvári városháza. Tavaly novembertől csütörtöktől vasárnapig tartott nyitva a komplexum a téli időszakban és csökkentettek a jegyárakon. Karácsony és szilveszter között volt a legtöbb látogató a kilátónál. Értékelésük szerint – annak ellenére, hogy nem az idei tél annyi látogatót, mint tavaly – beváltotta a reményeket a módosítás.

A balatonlellei BL Yacht Club élen jár a téli Balaton népszerűsítésében, Tóth Balázs ügyvezető azt mondta: igyekeztek a legjobbat kihozni az enyhe télből is. – A szezon tanulsága, hogy akkor is van szükség a Balatonra, ha nem fagy be – mondta a szakember. – Így is nagyon sok vendég érkezett, és olyan téli programokat tudtunk megszervezni, amelyekre nagy hidegben nem lett volna lehetőség.

Ilyen volt a nagy balatoni vitorlástúra is, amelyre – nem várt módon – olimpikonok is jelentkeztek, és roppant jól sikerült. – Tavaly több károgó hanggal is szembesültünk, melyek szerint a befagyott Balatonon könnyű forgalmat csinálni – mondta Tóth Balázs. – Én azt gondolom, hogy a tavalyi télies időjárás kellett ahhoz, hogy a tóparti vállalkozók feleszméljenek, és azt mondják, igenis tennünk kell a téli Balatonért. Így idén már olyan mértékű összefogásról beszélhettünk, amely közös rendezvényekben, kommunikációban, marketingben valósult meg. Ilyenre még sosem volt példa. Mindenki szeretni kivenni részét a téli Balaton tortájából és rájöttek, hogy a téli Balaton igenis menő.

Tóth Balázs szerint, anyagiakban még nem kifizetődő a téli szezon, de a marketingben sokat számít. S, ha ezzel sikerül elérni, hogy egész évben legyenek vendégek, és a tavasz vagy az ősz nyereséges, megéri a téli megfeszített munkát.

– Haladunk szépen az úton – így összegezte az eddig elvégzett munkát a téli szezonért Hoffmann Henrik, a Balatoni Turizmus Szövetség elnöke. – A Balaton nem egy év alatt lesz négy évszakos üdülőhely, de minden évben közelebb kerülünk a célhoz. Ezt abban lehet látni, hogy évről-évre többen vannak nyitva, sokkal több szolgáltatás elérhető már.

Hoffmann Henrik szerint közép és hosszú távú a cél, amely érdekében öt-hét évben lehet gondolkodni.

– Függetlenül attól, hogy nem fagyott be a tó mi a Hotel Residenceben jó telet tudhatunk magunk mögött – tette hozzá a szakember. – Pontosan 59 százalék volt februárban a kihasználtságunk, ami nagyon jó, jelentősen javult a tavalyi évhez képest. Hozzátette: a konferencia piacon nagyon erős a Balaton, ezt kell még erősíteni és a hétvégékhez kapcsolódó egyéni kínálatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában