művészek

2018.07.16. 20:00

Jó emlékekkel utaztak haza az alkotók a F.A.L.U. fesztről

Fecsó Andrea festőművész is részt vett az első szilvásszentmártoni fesztiválon. A budapesti underground művészvilágból érkezett alkotót rokoni szálak fűzik a faluhoz, látványtervező diplomáját Kaposváron szerezte. Jó emlékekkel utazott haza a most zárult fesztiválról.

Andricz Gabriella

Fotó: Böcz Zoltán

A kapolcsi fesztiválon több alkalommal is kiállító művész elmondta: elege van a fővárosból, s nem érti, hogy miért akar mindenki Pesten érvényesülni. – Gyönyörű ez a vidék, nézzünk csak körül, itt is lehet alkotni, csak meg kell találni a lehetőségeket – mondta a fiatal művész. – Amatőr és profi festők és grafikusok együtt dolgozhattunk a Folk-völgy alkotóműhelyében.

– Nagyon jó hangulatban – háttérzene és a finomságok illata – alkothattunk az elmúlt napokban – mondta a nagybajomi Nagy Erika, aki épp egy akvarellképen dolgozott ottjártunkkor. – Amerre nézek, mindenhol ihletet kapok egy következő alkotáshoz.

A falakon Csicskár Erzsébet, Adelmann Gusztáv és Soós Tibor munkái. Pár lépéssel lejjebb egy szérűben Németh Csilla kaposszerdahelyi fotós rögtönzött tárlata csalogatott. A táj szépségét bemutató színes fotográfiák alatt régi fekete-fehér fotók vezetnek vissza a múltba, ahol portrék, életképek idézték a helyiek egykori világát. – Már gyermekkoromban is csodáltam a vidéket, napjában akár többször is megmásztam a környékbeli dombokat, talán innét ered a természetfotózás szeretete – mondta az alkotó.

Fecsó Andrea, festményei körében

Mikor már azt gondolnánk, kifogytunk a látnivalókból, a Kultúr-térben újabb attrakcióra bukkantunk. Lengyák István nagykanizsai művész ollóvágta kurzusa csalogatta legfőképp a kicsiket. – A Zselickislaki alkotótábor kiállítóterében vagyunk – mondta Bene János festőművész, aki immáron tíz éve szervezi a kislaki alkotótábort otthonában.

– Legkedvesebb művészbarátaim, és egykori – szintén képzőművész – tanítványaim munkáiból készítettünk egy válogatást és hoztuk el ide a szomszéd faluba – mondta.

Alkotás és alkotó itt helyben van

Azért jó ez az alkalom, mert nem csak az alkotásaink, hanem mi magunk is jelen vagyunk, lehet egy kicsit beszélgetni is a munkákról, itt senki sem rohan, és még a gyerekek is jól érzik magukat – mondta Bene János. Ficzere Mátyás népi kerámiái mellett Sélley Miklós fotográfiái és a textilek, grafikák is jól megfértek egymás mellett. A kaposvári Szín-Folt Galéria is „kipakolt”, ám ezúttal nem a miniatűrökkel, hanem a galéria működése óta vásárolt alkotásokból mutattak be válogatást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában