Digitális egészség

2017.09.17. 11:30

Jön az E-vény, de nem lesz, aki kiadja az orvosságot

Ahogy a készpénz mellé folyamatosan betársult a bankkártyás fizetés lehetősége, ugyanúgy a papír alapú receptek mellé hamarosan megérkezik az úgynevezett E-vény. A külföldön már évek óta jól működő rendszer lényege, hogy nem gyűrődik, nem lehet elhagyni…

Turbéki Bernadett

Talán még aláírnunk sem kell majd, ugyanis az orvos számítógépe segítségével lesz feltölthető az úgynevezett egészségügyi térbe, ahonnan a gyógyszerész hívja majd le a rendszerből, hogy mit is írtak fel a páciensnek.

Az eddigi receptek a későbbi adminisztrációt megkönnyítették, mert a blokkot rá lehetett tűzni. Ugyanakkor nyolc évig visszamenőleg tárolni kellett őket valahol. Gyógyszertáranként akár két garázst is megtölthetnek ezek a kiváltott vények, amelyek 30-40 kilót nyomnak dobozonként. Létrehozásuk és megsemmisítésük is súlyos összegekbe került, mert hivatalos okiratnak számítanak. Az új rendszer digitálisan tárolja a recepteket, amelyeket a későbbiek folyamán könnyen vissza lehetne keresni. Olyan adatok is visszakereshetőek lesznek, mint a gyógyszer adagolása, ha esetleg a betegnél komplikáció adódna a gyógykezelésben, de kizárható lesz két azonos hatóanyagú orvosság egyidejű szedése is.

Dr. Szabó Péter Balázs a Somogy Megyei Gyógyszerészkamara elnöke szerint a rendszer előnye lesz a dupla adatfelvitel kiküszöbölése, mert korábban ugyan az orvos számítógépre

vezette a beteg adatait, a patikusok a saját rendszerükbe újra felvitték azokat.

– A beteg gyógyulási folyamatát, illetve együttműködési szándékát is nyomon követheti majd az orvos, mert a rendszerben látni fogja, hogy az általa megírt receptet egyáltalán kiváltotta-e a kezelésben részesülő, valamint a páciensnek más szakorvos által felírt készítményekről is tájékozódhat – mondta a patikusok megyei elnöke.

Ahhoz azonban, hogy az E-vényt bevezethessék, számos előintézkedést kell országosan megtenni az egészségügyben. A terv már tíz éve megszületett, ám a gyakorlat még csak most jön. A csatlakozást szeptember 1-től lehetett megkezdeni, de november 1-től már kötelező a belépés, amely több mozzanatból áll.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ rendszerébe csak azok a felek csatlakozhatnak, akik rendelkeznek elektronikus személyi igazolvánnyal. Az okmányirodákban ingyenesen igényelhető személyire az orvosoknak és a patikusoknak is szükségük van, hogy a rendszerbe beléphessenek. Sőt, a pácienseknek is jól jön, ha a gyógyszertárban szeretnék kiváltani a receptet, ám erre még két másik lehetőségük is marad. Régi személyi igazolvány és taj-kártya kombinációjával, valamint a régi típusú, papír alapú recepttel is igazolhatják, hogy nekik írták fel a készítményt. Ehhez a művelethez már megérkeztek a gyógyszertárakba az E-személyit leolvasó készülékek. Az egészségügyi dolgozókat nagyon foglalkoztatja, hogyan fog működni a rendszer.

Leginkább a patikusok szeretnének naprakészek lenni, ezért akár több száz kilométert is szívesen utaznak a tájékoztató konferenciákra. Tóthné Dr Kalota Veronika, a kaposvári szolgáltatóház patikavezetője legutóbb Budapesten járt, ahol több száz kollégájával együtt próbáltak válaszokat kapni az e-vény bevezetésével kapcsolatos kérdéseikre.

– Egyelőre izgatottan várjuk, hogyan működik majd a rendszer. Egy biztos: jelenleg bonyolult adminisztrációt kell minden egyes receptnél felvinni a számítógépre, és egy vénynél öt-hat adatot kell ellenőrizni. Vonalkódokat, BNO kódot, dátumot, tajszámot, aláírást. Ezért is megy néha lassan a gyógyszertári sorbanállás – mondta a gyógyszertár vezetője.

– Annak ellenére, hogy a régi receptek lassították a sort, előnyük volt, hogy kézbe vehettük, amíg a gyógyszert megkerestük, így könnyen beazonosíthattuk az orvosság paramétereit, hogy ugyanarról a készítményről szól-e a vény.

Az átállás Somogy megyében 70 patikát érint, amelynek csaknem fele Kaposváron van. A gyógyszertárakban azonban nemcsak a változás jelent kihívást: új patikusokat is nehezen lehet találni, pedig több betöltetlen álláshely is lenne, akár szakasszisztensek részére is. Előfordul, hogy hónapokig hirdetnek egy helyet, mire végre jelentkezik valaki. Magyarországon 159 patikában keresnek gyógyszerészeket csupán egy szakújság hirdetései alapján.

– Sajnos Somogyba nagyon nehéz a fiatalokat idecsábítani, mert miután elvégezték a nagyvárosi egyetemeket, nem kívánkoznak vidékre. Inkább olyan cégeknél szeretnek

elhelyezkedni, ahol szolgálati autót, telefont, laptopot kapnak, versenyképes fizetésük mellé – mondta a Somogy megyei Gyógyszerészkamara elnöke. Dr Szabó Péter Balázs hozzátette: – Szükség lenne egy generációs váltásra, mert sok helyen még a nyugdíjból visszajött, 70-80 év fölötti patikusok dolgoznak, akiket azért is nehéz kiváltani, mert a gyógyszerészetben generációs lyukak vannak. A rendszerváltozás után ugyanis nem volt csábító ez a szakma. A fiatalok nem akartak patikákban dolgozni.15 év alatt elfogytak a gyógyszerészek. A szakma képviselői emiatt folyamatosan egyeztetnek az egyetemekkel, hogy indítsanak nagyobb létszámú képzéseket, természetesen úgy, hogy a szakképzettség minőségének rovására ne menjen. Magyarországon négy helyen lehet gyógyszerésznek tanulni: Budapesten, Debrecenben, Szegeden és Pécsett. A frissen végzettek elsősorban ezen nagyvárosok környékét részesítik előnyben elhelyezkedés szempontjából. Sokan külföldre mennek, ám az elvándorlás nem olyan erős, mint az egészségügy többi szektorában. Ezért is kellene több figyelmet szánni a szakma itthon maradt képviselőire, mert ha már az orvosok elhagynak bennünket, legalább tudjunk gyógyszerészünkhöz fordulni, ha baj van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában