tudásközpont

2017.11.23. 17:44

Kaposvári Egyetem: a piacképes tudás helyben is elérhető

A Kaposvári Egyetem az elmúlt években korszerű tudásközponttá nőtte ki magát, ennek ellenére sokakban még ma is tanítóképzőként és mezőgazdasági főiskolaként él. Szávai Ferenc, rektorral beszélgettünk az egyetemen elérhető lehetőségekről, szolgáltatásokról.

MW

– Hogyan vált a Kaposvári Egyetem regionális központtá vált?

– A Kaposvári Egyetem 2000 január elsejével jött létre – felelte Szávai Ferenc rektor. Az elmúlt 17 évben egy erős középegyetemmé, regionális központtá nőtte ki magát. Az oktatás, a kutatás és a szolgáltatások színvonala folyamatosan fejlődött. Vidéki egyetemként nem túlzás azt mondani, hogy a régió motorja vagyunk. Így gazdasági, kulturális és társadalmi szerepvállalás szempontjából egyaránt meghatározóak vagyunk. Hallgatóink a régióból, sőt az unikális szakjainknak köszönhetően az ország minden részéről érkeznek.

– Melyek ezek a kuriózumnak és népszerűnek számító szakok?

– A négy karunk mindegyikén találunk ilyen képzéseket – fogalmazott Szávai Ferenc. – Az Agrár-és Környezettudományi Karon a lótenyésztő-és lovassportszervező agrármérnök képzés egyedülálló és rendkívül népszerű a hallgatók körében. Hasonlóan keresett a Rippl-Rónai Művészeti Kar színművész képzése, amelyre évek óta sokszoros a túljelentkezés. Emellett meg kell említeni a Pedagógia Kar gyógypedagógus és óvodapedagógus szakát, ahová évről évre többen jelentkeznek. A Gazdaságtudományi Karon nagyon fontos a pénzügy és számvitel, a vidékfejlesztési agrármérnök valamint a kereskedelem-és marketing szak, amelyek egyre keresettebbek a fiatalok körében.

– A demográfiai válság a felsőoktatási intézményeket is sújtja. A Kaposvári Egyetem hallgatói létszáma azonban stabil. Ez minek köszönhető?

– Valóban, az egyetemek harcot vívnak a hallgatókért. Komoly sikernek tartjuk, hogy ebben a hatalmas versenyben a Kaposvári Egyetem nagy múltú intézményeket utasított maga mögé. Hiszen idén a felvételi eljárásban az elmúlt öt év átlagát tudtuk hozni. Több mint ezren első helyen jelölték meg intézményünket, tehát kifejezetten itt szerettek volna továbbtanulni. Hallgatóinknak egyszerre tudjuk kínálni a korszerű tudást, a széleskörű szolgáltatásokat, a családias légkört, a csodálatos zöld környezetet és egy igazán hallgatóbarát egyetemet. Aki nálunk otthonra talál, rájön, hogy nem kell a fővárosig mennie, hiszen a tudás helyben elérhető.

Összetartja a hallgatókat a sport öröme

Nemcsak korszerű tudást kapnak, hanem egy összetartó közösség részeivé is válnak a Kaposvári Egyetem hallgatói.

Fogatot húztak, megülték a bikát és szumóztak – ilyen feladatok vártak a leendő elsőévesekre a gólyatáborban. A közösségépítés jegyében a hallgatók mellett az oktatók, sőt az egyetem vezetése is harcba szállt a győzelemért. A fiataloknak a tábor végeztével sem kellett lemondaniuk a mozgás öröméről. Az egyetemen ugyanis röplabda, kosárlabda, teremfoci, íjászat, aerobik, zumba, futóklub, korcsolyázás, kajak és úszás is várja a sportolni vágyókat.

Nemrégiben pedig az I. Egyetemi Darts Napon Székely „Penge” Pál tizenháromszoros magyar címvédő mutatta be a sportot.

Az egyetem vezetése a tömeg – és élsport mellett egyaránt elkötelezett. Az idén júliusban óriási munkával és páratlan, példaértékű összefogással sikerült megrendezni a Póni Európa-bajnokságot. A megmérettetésre 19 ország 165 lovasa három szakágban mérettette meg magát a Pannon Lovasakadémián. A létesítmény szeptemberben már szalmabálákból, kötélhálókból és farönkökből elkészített akadályokkal telt meg, hiszen Kaposvár első akadályfutó versenyének adott otthon. Az I. KE Cross Run-t a Kaposvári Egyetem a Magyar Honvédséggel közösen szervezte meg. A sporteseményre a vártnál több, mintegy 150 nevező érkezett. Legutóbb pedig 150 tájfutó vette birtokba az egyetemi sportcsarnokot. A jó hangulat is garantált a versenyeken, hiszen megalakult az egyetem pom-pom csapata, amely táncos-zenés produkcióval biztatja majd az egyetem sportolóit.

Nemzetközi mezőnyben bizonyíthat

Kiváló nemzetközi eredményei alapján Bence Balázs lovastornász, a Kaposvári Egyetem hallgatója ismét meghívást kapott a világ legjobbjai közé. A sportoló egyedüli magyarként képviseli hazánkat a téli világkupa-sorozatban. A lovastorna sport rangos nemzetközi élvonala hat fordulón keresztül versenyez majd, a döntő márciusban lesz. Bence Balázs, a Lovastorna Világkupa tavalyi versenysorozatán kétszer is felállhatott a dobogó harmadik fokára, ezzel a világkupa döntőjébe jutott. Eredménye páratlan a magyar lovastorna sportban. A fiatal sportoló a Kaposvári Egyetem lótenyésztő, lovassportszervező agrármérnök szakos hallgatója.

Új képzéssel bővül a kínálat

Jövő szeptemberétől új szakkal bővül a Kaposvári Egyetem Agrár-és Környezettudományi Kar (AKK) képzési kínálata, ugyanis tíz év után ismét indítható lesz az ötéves Agrármérnöki osztatlan szak. Részletes felvételi információk várhatóan december második felében jelennek meg a www.felvi.hu oldalon. Alapképzési szinten nagy népszerűségnek örvendő duális képzések köre is bővül a következő tanévtől. Mind az AKK, mind pedig a Gazdaságtudományi Kar valamennyi mesterképzését indíthatja duális formában.

Ismét összegyűlnek az ifjú mandulák

A hagyományoknak megfelelően ebben a tanévben is a Kaposvári Egyetemen tartják a Dunántúli Mandulaképző Konferenciát. A rendezvényre általános iskola harmadik osztályától, egészen tizenkettedik évfolyamig várják ifjú kutatók jelentkezését. Erre egyébként február 16-ig van lehetőségük a diákoknak, s tudományos tevékenységükről prezentációt kell készíteni és írásos formában is be kell azt nyújtani. K.R.

Sikeres kaposvári kutató-hallgatók

Minden eddiginél több hallgató nevezett a Kaposvári Egyetem Gazdaságtudományi Karának Tudományos Diákköri Konferenciájára. A résztvevő húsz hallgató a marketing-és menedzsment, valamint a gazdálkodástudományi szekcióban mutathatta be dolgozatát. Az eseményt immár tizenötödik alkalommal önállóan szervezte meg a kar. A tapasztalatok alapján, a pályamunkánk rendkívül aktuális témákat dolgoztak fel, hiszen a Csiky Gergely Színház és a Spar új marketingstratégiájáról is írtak a hallgatók. A magas minőségű dolgozatoknak köszönhetően hat hallgató jutott az országos döntőbe.

Programajánló

Agrár-és Környezettudományi Kar

AKK Kari Óralátogatási Nyílt Nap

2017. december 6. (szerda) 10.00 óra

Helyszín: Kaposvári Egyetem (Kaposvár, Guba Sándor utca 40.) Új Tanügyi Épület 170-es előadóterem

Kari és felvételi tájékoztató. Előadások, gyakorlatok látogatása, lovas edzés megtekintése és Campus vizit.

Gazdaságtudományi Kar

V. Országos Városmarketing Verseny regionális döntő

2017. november 27. 10 óra

Helyszín: Kaposvári Egyetem (Kaposvár, Guba Sándor utca 40.) Rektori Tanácsterem

Pedagógiai Kar

Kodály 135 Inspirációk és interpretációk – kiállítás megnyitó és projektzáró rendezvény. Kodály Zoltán születésének 135. évfordulója alkalmából Kodály művekre született hallgatói munkákból, továbbá a KE PK Gyakorló Óvodájába járó gyermekek képzőművészeti alkotásaiból létrehozott kiállítás megnyitója.

2017. november 28. 15.30

Helyszín: Kaposvári Egyetem (Kaposvár, Guba Sándor utca 40.) Új Tanügyi épület 170. előadó előtti tér

Kari TDK

A Pedagógiai Kar Tudományos Diákköri Tanácsa a 2017/18 őszi félévben is megrendezi a Kari Tudományos Diákköri Konferenciát. A Kari TDK egyben a 2019-ben megrendezendő XXXIV. OTDK-ra való felkészülés kezdetét is jelenti.

2017. november 28.

Helyszín: Kaposvári Egyetem (Kaposvár, Guba Sándor utca 40.) Új Tanügyi épület 165. előadó

Rippl-Rónai Művészeti Kar

Rippl-Rónai Művészeti Kar Nyílt Nap

2017. november 25. 10 óra

Helyszín: Rippl-Rónai Művészeti Kar Kaposvár, Bajcsy-Zsilinszky u. 10.

A hiba esztétikája – kiállítás és szimpózion a Magyar Elektrográfiai Társaság együttműködésével

2017. november 30. 11.30

Helyszín: Rippl-Rónai Művészeti Kar (Kaposvár, Bajcsy-Zsilinszky u. 10.) K.B. Galéria és II. emeleti előadó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában