Befutott dögjeivel

2018.04.23. 09:00

Kaposvári egyetemista filmes sikere

Fődíjat nyert filmjével Helstáb Martin kaposvári egyetemista. A második alkalommal megrendezett Ceglédi Filmfesztiválon animációs kategóriában az első helyezést szerezte meg a Meg kell dögleni című filmjével.

Góz Lilla

– Április elején fogalmazódott meg benne az ötlet, s mivel már fél éve nem alkottam semmi vállalhatót, úgy döntöttem újra kamerát és ecsetet ragadok – mesélte Helstáb Martin. – Napi 18 órákat dolgoztam, rajzoltam, vágtam, a hangokat is magam szereztem. Így sikerült egy hét alatt az ötlettől a kész filmig elkészítenem a Meg kell dögleni című animációs alkotásomat. Egy furcsa közegben dögevő lények túléléséről, egymással való viaskodásáról szól a film. Miután mindenhol csak az emberi sorsokat, érzéseket és a hétköznapi problémákat látom a filmekben, próbáltam tudatosan az emberi világtól elvonatkoztatni. A hátteret az erdőben vettem fel kamerával és stilizáltam, mintha rajzolt lenne, de mégis van benne egy eleven vibrálás – mondta el a fiatal filmes.

Helstáb Martinnak ez a hatodik kisfilmje, a dögbogarak és egyéb kevésbé közkedvelt állatok a kedvenc témái, talán nem csoda, hisz korábban biológia szakon tanult. A zoológus pálya érdekelte, mégis átpártolt a művészet és a filmek világába. Jelenleg a Kaposvári Egyetemre jár mozgókép szakra. – Szeretek Kaposváron lenni, minden öt percre van, a koliban egyre több barátom van és mindig történik valami – mondta. – Ez nagy felüdülés azután, hogy évekig monoton készítettem egymás után a filmeket.

Helstáb Martin azt mondja: független animációsként nehéz érvényesülni, de nem adja fel, lakhelyén Pécsen egy kis stúdiót üzemeltet. Szabadidejében szeret mozogni, korábban szamurájkarddal vívott, félmaratonokat futott, de gyakran kirándul a hegyekben is. Naponta egy órát meditál, de ez nem veti vissza az alkotásban.

A filmfesztivál zsűritagjai külön kiemelték a kreativitást, a szakmai színvonalat, a jól felépített történeteket, illetve a képi megvalósítást Martin alkotását elemezve. A tavalyi Ceglédi Filmszemlén George Pal-díjat kapott a fiatalember korábbi animációs munkásságáért, valamint a Magyar Hollywood Tanács Aranycsillagát is átvehette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában