korai?

2018.09.20. 20:00

Karácsonyi lázban ég több bolt is Kaposváron

Kaposvár Már egy hete kikerültek a különféle karácsonyi díszek az egyik kaposvári üzlet polcaira. A korai időpont megosztja az embereket. Hozzáértők szerint a nyugati szokásokhoz alkalmazkodunk.

Marosi Gábor

Rénszarvasfigurát, különféle karácsonyi gömböket és adventi gyertyát is lehet már vásárolni több kaposvári üzletben. Az egyik boltban egy héttel ezelőtt kipakolták a termékeket, pedig még több mint 3 hónap van karácsonyig.

– Nem gondoljuk, hogy ez korai lenne – mondta el lapunknak Viola Krisztina, a KIK Textil és Non-Food Kft. ügyvezető igazgatója. – Tapasztalataink szerint sokan szeretnek időben bevásárolni. Már most pótolnunk kellett néhány terméket, mert elkapkodták a vásárlók. Úgy gondoljuk, hogy karácsonyig mindenki megtalálhatja a neki tetsző dekorációt – fogalmazott Viola Krisztina.

– Novemberre már minden ajándékot becsomagolok – hangsúlyozta Horváth Lászlóné. – Nagyon örülök, hogy már most lehet vásárolni karácsonyi termékeket – tette hozzá a vásárló. – Időben meg lehet venni minden ajándékot – mondta Godány Sándorné. – Szerintem nem korai, hogy szeptemberben kipakolják a karácsonyi díszeket. Sokaknak nincs annyi pénzük, hogy decemberben egyszerre vegyenek meg mindent, így apránként be lehet vásárolni – nyilatkozta egy másik vásárló.

– Elveszik az advent lényege – fogalmazott Fábos Viktória. – Nagyon korán kipakolták a karácsonyi díszeket. Meleg van, sokan még nyári ruhában járnak, de közben azt látni, hogy több boltban is már karácsony van. Ez nem jó szerintem. November közepétől kellene árulni a karácsonyi dolgokat – mondta Fábos Viktória.

– Átvesszük a nyugati szokásokat – hangsúlyozta Szente Viktória, a Kaposvári Egyetem Gazdaságtudományi Kar, Marketing és Kereskedelem Tanszékének tanára. – Véleményem szerint korai még a karácsonyi termékeket árusítani, de ha más országokat megnézünk, akkor nem számít annak. Nagy-Britanniában például már augusztus elején megnyílt az első karácsonyi vásár.

– A korai árusításnak több oka is van – folytatta Szente Viktória. – Elsődleges cél a profitszerzés. Másodsorban a gyártók lefoglalják termékeikkel a polcokat. Ezáltal egy adott üzletben olcsóbban jutnak felülethez, mivel nemcsak pár hétre, hanem több hónapra bérelnek helyet áruiknak. A termékeket is tudják tesztelni, így kiderül, hogy mi tetszik az embereknek.

– Megzavarja a vásárlókat a korai karácsonyozás – mondta Szente Viktória. – Ez a módszer nagyobb fogyasztásra, de takarékoskodásra is ösztönzi az embereket. Sokan időben és részletekben kezdenek el vásárolni, hogy ne egyszerre legyen nagyobb kiadásuk, viszont így több pénzt hagynak a boltokban. Ami jó a vásárlónak, hogy előre tud gondolkodni és sokszor olyan termékhez is hozzájuthat, amit később csak sokkal drágábban tud megvenni – tette hozzá Szente Viktória.

A tapasztalatok szerint 30-50 ezer forint közötti összeget költ el karácsonyi ajándékokra egy átlagos család. Ebben azonban az étel, a díszek és a dekoráció nincs benne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában