becsengetés

2018.09.02. 20:00

Kezdődik a tanév – a jövő záloga a tanulókban rejlik

Csaknem ötezer általános iskolásnak és kétezer gimnazistának kezdődik meg a tanév Kaposváron. A somogyi megyeszékhelyen a Munkácsy Mihály Gimnáziumban tartották a központi városi tanévnyitót. Az oktatási intézményben csaknem nyolcszáz diák kezdi meg a 101. tanévet.

Góz Lilla

– Olyan szilárd alapokat kell adni fiataljainknak, amellyel minden nehézség legyőzhetővé válik – mondta a vasárnapi városi ünnepélyes tanévnyitón Szita Károly a Munkácsy Mihály Gimnáziumban. Kaposvár polgármestere hangsúlyozta: a Munkácsyt a jövőbe vetett reménnyel alapították meg elődeink 1918-ban. A tudásátadás mellett nagy hangsúlyt fektettek az értékek átadására is, amely nélkül könnyen elveszhetett volna a nemzet a 20. században.

Szita Károly a diákokhoz fordulva azt kérte: járjanak bármerre is a világban, a szülők tisztelete és a szülőföld szeretete maradjon meg minden körülmények között. – Kaposvár az otthonunk, s mi számítunk Önökre. Számítunk Önökre, mert Önökben van a kaposvári jövő – hangsúlyozta Kaposvár polgármestere.

– Arra biztatlak hát benneteket, hogy legyenek céljaitok, amelyek elérése érdekében mindent megtesztek, amelyekért érdemes a nehézségeket vállalni, olykor a világgal is szembeszállni, mert így lesztek elégedettek és boldogok – mondta útravalóként a diákoknak Gyallai Katalin, a Munkácsy-gimnázium igazgatója.

Az ünnepségen csaknem félszáz óvónő, dajka, tanító, tanár, iskolatitkár, szakoktató kapott elismerést kiemelkedő szakmai munkájáért. Felavatták Munkácsy portréját megelevenítő nyitott könyv domborművet.

Gyallai Katalin igazgató elmondta: céljuk, hogy az alkotással felhívják a figyelmet múltuk, identitásuk megőrzésének felbecsülhetetlen fontosságára. A domborművet Spanics Katalin keramikus készítette. Az oktatási intézményben Pázmány Gáborné Tóth Gabriella, egykori Munkácsys tanuló festményeiből összeállított tárlatát is megtekinthették.

– Minden fejlesztés fontos, amely gazdagítja az adott települést, s ezzel gyarapítja Somogy megyét – mondta köszöntőjében Biró Norbert a balatonfenyvesi Fekete István Általános Iskola tanévnyitó ünnepségén. A megyei közgyűlés elnöke elnöke gratulált a településnek, hogy 151 millió forintból, TOP-os forrásból energetikailag fejlesztették az oktatási intézményt.

A díjazottak

A gyermekek nevelése, oktatása érdekében végzett kiemelkedő színvonalú, eredményes pedagógiai munkájáért dicsérő oklevelet kapott Maturiczné Visnyei Éva, a Kaposvári Festetics Karolina Központi Óvoda óvodapedagógusa, Elek Viktória, az Arany János Utcai Tagóvoda óvodapedagógusa.

A gyermekek nevelése, oktatása érdekében végzett kiemelkedő színvonalú, eredményes pedagógiai tevékenységet segítő munkájáért dicsérő oklevelet kapott Tóth Lajos Tiborné, a Kaposfüredi Tagóvoda dajkája, Tarnócai Veronika, a Petőfi Sándor Központi Óvoda óvodatitkára, Haidinger Istvánné, a Rét Utcai Központi Óvoda dajkája.

A tanulók nevelése, oktatása érdekében végzett kiemelkedő színvonalú, eredményes pedagógiai munkájáért dicsérő oklevelet vehetett át Balogh Jánosné, a Toldi Tagiskola tanítónője, Rajcziné Joó Judit, a Kinizsi Tagiskola tanítónője, Gulyásné Kovács Ildikó, a Gárdonyi Tagiskola tanítónője, Burucz Andrásné, a Pécsi Utcai Tagiskola tanítónője, Divéky Lívia, a Honvéd Tagiskola szaktanítást végző tanára, Kreskai Edina, a Lorántffy Zsuzsanna Református iskola pedagógusa, Szűcs Éva, a Bárczi Gusztáv Módszertani Központ pedagógusa, Bálint Kitti, a Liszt Ferenc Zeneiskola fuvolatanára, Székelyné Szanyadi Viktória, a Somogy Megyei Duráczky József Óvoda, Általános Iskola Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény gyógypedagógusa, Rába Erzsébet, a Táncsics Mihály Gimnázium tanára, Lieb Marianna, a Munkácsy Mihály Gimnázium tanára, Ruchárd Mária, a Klebelsberg Középiskolai Kollégium kollégiumi nevelője, Fisli István, az Eötvös Loránd Műszaki Szakgimnázium, Szakközépiskola gyakorlati oktatásvezetője, Pálinkás Margit, a Széchenyi István Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnázium és Szakközépiskola tanára, Pálos Tamás Istvánné, a Noszlopy Gáspár Közgazdasági Szakgimnázium tanára, Takács Szilvia, az Eötvös Loránd Műszaki Szakgimnáziuma, Szakközépiskola igazgatóhelyettese, Téglás Attila, a Lamping József Műszaki Szakgimnázium és Szakközépiskola szakoktatója, Rehling András, a Móricz Zsigmond Mezőgazdasági Szakgimnázium és Szakközépiskola igazgató helyettese.

A tanulók nevelése, oktatása érdekében végzett kiemelkedő színvonalú, eredményes pedagógiai tevékenységet segítő munkájáért dicsérő oklevelet vehetett át Táskai Lászlóné, a Toponári Tagiskola iskolatitkára, Balogh Attila Imre, a Munkácsy Mihály Gimnázium oktatástechnikusa, Kázmérné Szilágyi Adél, a Kinizsi Pál Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola iskolatitkára.

A szakképző intézmények érdekében végzett kiemelkedő színvonalú munkájáért dicsérő oklevelet kapott Varga Edit, a Kaposvári Szakképzési Centrum munkaügyi referense.

A köznevelési intézmények érdekében végzett kiemelkedő színvonalú munkájáért dicsérő oklevelet kapott Bank Zsuzsanna, a Kaposvári Tankerületi Központ személyügyi referense.

Kásler Miklós, az Ember Erőforrások minisztere által adományozott Pedagógus Szolgálati Emlékérem kitüntetést, melyet Szita Károly adott át, Hegedüs Zsuzsanna, a Kaposvári Tar Csatár Központi Óvoda Szentjakabi Tagóvodájának óvodapedagógusa, Horváth Józsefné, a Kaposvári Tar Csatár Központi Óvoda óvodapedagógusa, Magyar Józsefné, a Kaposvári Rét Utcai Központi Óvoda Madár Utcai Tagóvodájának óvodapedagógusa és Regős Gyöngyi, a Kaposvári Rét Utcai Központi Óvoda Madár Utcai Tagóvodájának óvodapedagógusa vehette át.

A Kaposvári Tankerületi Központ pedagógusai közül Pedagógus Szolgálati Emlékérmet Marisné Tóth Katalin, a Kaposvári Kodály Zoltán Központi Általános Iskola Gárdonyi Tagiskola tanára, Potóné Dömötör Erzsébet, a Gárdonyi Tagiskola tanára és Varga Éva Ágnes, a Kaposvári Kodály Zoltán Központi Általános Iskola Honvéd Utcai Tagiskola tanára kapott.

A Kaposvári Szakképzési Centrum pedagógusai közül Pedagógus Szolgálati Emlékérmet kapott Dakos László (Kaposvári Szakképzési Centrum Lamping József Műszaki Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája), Maár Tibor (Kaposvári Szakképzési Centrum Eötvös Loránd Műszaki Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma) és Madarász Miklós (Kaposvári SZC Eötvös Loránd Műszaki Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma), Szalai Katalin (Kaposvári SZC Eötvös Loránd Műszaki Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma), Zöllei István (Kaposvári SZC Eötvös Loránd Műszaki Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában