Pásztorünnep

2018.04.24. 20:00

Kihajtották a jószágokat a legelőkre

A pásztorok életének egyik kiemelkedő eseménye volt Szent György-napja. E napon történt az állatok első kihajtása a téli szálláshelyeikről. Somogyudvarhelyen több száz marhát hajtottak ki kedden, köztük az Ausztráliában kitenyésztett Murray Grey fajtát is.

Góz Lilla

Háromszáz ötven Agerdeen Angus tehenet és kétszáz borjút, valamint ötven Murray Grey tehenet és 25 borjút és tucatnyi magyar szürkét hajtottunk ki szerdán – mondta el Mihalecz András. A Rio Alto Kft. tulajdonosa elmondta: több száz éves hagyomány, hogy Szent-György napján hajtják ki az állatokat, mert ilyenkor indul el a vegetáció, van már olyan fű, amely teljes értékű takarmányt biztosít az állatoknak.

– Folyamatosan alkalmazkodnunk kell a környezethez, megfelelő fajtát és tartástechnológiát kell alkalmazni és akkor kell kihajtani, mikor az időjárás alkalmas rá. Szent-György nap azért is egy ünnep, mert napi több száz ezer forint költségtől szabadul meg a tulajdonos – tette hozzá Mihalecz András. Megemlítette: 2014-ben öt darab Ausztráliában kitenyésztett Murray Grey állatot vásárolt. Több embriót pedig angus béranyába ültettek be. Ez a fajta nagyon jól alkalmazkodik a szélsőséges időjáráshoz, jámbor állat és nagyon jó a húsának minősége. Szeretné a százötven fős anyatehén állományt elérni, így már jó minőségű tenyészbikákat tudna értékesíteni a szaporulatból. Hazánkon kívül a horvátok és a szerbek is érdeklődnek a fajta iránt.

Horn Péter akadémikus köszöntőjében elmondta: a szélsőséges nyári napokhoz hogyan alkalmazkodjanak a gazdák és milyen fajták, amelyek tenyésztése ajánlott. Stefler József professzor pedig előadásában arról a kísérletről számolt be, amelyből kiderült, hogy a Murray Grey borjú korban is már jobban bírja a szélsőséges időjárást fajtatársaival szemben. A szakmai előadásokon szó esett az állategészségügyről, a tenyésztési hatékonyság növeléséről valamint az inszeminálásról.

Védelmezik szent teheneiket

Krisna-völgyben pedig szombaton hajtották ki a teheneket a legelőre. Itt 1994-ben jött létre. az első tehénvédelmi központ. Először egy, majd három állatunk volt, ma pedig már negyvenöt állatból áll a Krisna-völgyi csorda, közülük húsz tehén, egy bika, a többi ökör, illetve borjú. Az állatokat védelmezik, nem engedik, hogy megöljék őket, továbbá felelősséget vállalnak azért, hogy a tehenek a természetükből fakadó feladatukat be tudják teljesíteni. Számunkra a tehénvédelem a kultúra alapját jelenti. A tejtermelés mellett Krisna-völgyben nagy jelentősége van az ökrös munkának is. Kaszálóikat évek óta kizárólag ezekkel az állatokkal művelik és nagy szerepük van a takarmány előállításban is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában