konferencia

2018.02.19. 20:00

Kimerülő termőtalaj: olyan kincs ez, amit őrizni kell

Humusz, a termőföld lelke címmel szervezett konferenciát a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A szakmai előadásokon különböző módszerekkel a termőtalajok védelmére hívták fel a figyelmet.

Góz Lilla

– Az élet megújulásának színtere a termőtalaj, amit óvni kell – kezdte köszöntőjét Gombos Sándor. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara somogyi elnöke szerint a gazda küldetése, hogy megoldja mindenki élelmezését, de nem mindegy hogy ezt hogyan teszi. – Meg kell óvni a talajt és a benne lévő vizet is – mondta. – Ez a két legfontosabb kincsünk. Azt hiszem jó úton járunk, de az utolsó pillanatban vagyunk, mert talajaink nagyon elsavasodtak, a szerves anyag tartalmának 50-70 százaléka eltűnt, katasztrofális a helyzet – tette hozzá Gombos Sándor.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos tápanyag-gazdálkodási tervének csaknem fele Somogy megyében készült el 20 ezer hektáron. Magyarország területének mintegy hetven százaléka jó minőségű termőföld, ennek megóvása a szervezet szerint nagyon fontos. – Egy rossz minőségű talaj rendkívüli módon megdrágítja a termelést, növényeink pedig stresszérzékenyek lesznek és könnyebben megbetegszenek. Amíg nem ismerjük fel ennek a biológiai rendszernek a működését, a beindítását, addig soha nem ér véget a probléma – tette hozzá Gombos Sándor.

Rezsek Attila, a Prolansys Kft. ügyvezetője előadásában úgy fogalmazott: a jelenlegi növénytermesztés nem képes tartani a lépést a környezeti tényezők folyamatos változásaival. Tapasztalható, hogy drága a termelés, a hozamok csökkennek. – Növelni kell a szervesanyag bevitelt, a huminsavat – hangsúlyozta Rezsek Attila. – Vállaltunk különböző megoldásokat kínál erre. Fontos, hogy a tápanyagpótlás talajelőkészítéskor és betakarítás után is megtörténjen – tette hozzá.

Szabó Tamás, a Magosz megyei elnöke szerint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara egy valós problémára hívta fel a figyelmet. Új és mélyebb információkat kaptak a konferencián, amely segítheti a jövőben gazdálkodásukat. A tapasztalt gazda nem túl jó minőségű, savanyú talajon gazdálkodik Nagybajom és térségében. Pétisóval próbálja javítani a termőterületét, a savas műtrágyát kerüli. Szabó Tamás megjegyezte: Franciaországban a komposztot nem dolgozzák fel hőerőművekben, egyéb üzemekben, hanem valamennyi visszakerül a talajba, s az állam is támogatja a termőföld regenerálódását.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Kaposvári Egyetemmel kötött megállapodást, amely keretében a somogyi campus biztosítja a laboratóriumi bővített és szűkített talajvizsgálatot. Nézik például a jelző nyomelemeket és a szerves anyagok mennyiségét. A szolgáltatás, kísérleti jelleggel öt megyében indult el és a jelenlegi magyarországi laborszolgáltatások piaci áraival versenyképesen, viszont rövidebb határidővel nyújt a tagoknak szolgáltatást. A 60 napos határidő helyett maximum 30 nap alatt eredményt szolgáltat, ezáltal gyorsítva a tervkészítő folyamatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában