A mi tengerünk – Balaton

2017.08.16. 13:20

Kinyílt az olló: jövőre várható áremelkedés a Balatonnál

Az inflációt meghaladó mértékben drágultak az árak az idén a Balatonnál, erről adtak beszámolót a különböző internetes árösszehasonlító oldalak. Az általunk megkérdezett vendéglátósok cáfolták az erről szóló híreket, de hozzátették: jövőre tényleg árnövekedés várható a Balatonnál.

Kovács Gábor

Míg tavaly egyes helyeken 150 forintba került egy palacsinta, az idén már 170 forintba, és a lángos ára is a tavalyi 450 forintról 600-ra tornászta fel magát a magyar tengernél, hasonló árösszevetések terjednek a világhálón. Ez nem általános kép, hanem kiragadott egyedi példák, figyelmeztetnek az általunk megkérdezett balatoni vendéglátósok, de szerintük jövőre valóban árnövekedés várható.

– Inkább az a jellemző, hogy emelni kellene, de sokan nem merték megtenni, hogy a vendégeket megtartsák – vallotta be egy balatonlellei étteremvezető. – Annak ellenére, hogy a 25 százalékos alkalmazotti bérminimum növekedés minket terhel. Egyedi árkülönbségek lehetnek, mert az egyik helyen tíz, a másikon akár húsz deka hússal készülhet ugyanaz az étel. A kánikulai időszakot leszámítva ingadozó volt a szezon, és az a jellemző, hogy hétfőtől csütörtökig szórt a forgalom. Nincsenek már egy hetes, tíz napos vendégek, ehelyett hétvégi turizmus van, és ha kicsit rosszabb az idő, már 30-40 százalékkal kevesen indulnak el a Balatonhoz Budapestről vagy a nagyvárosokból.

– Mihez képest lenne drága a Balaton? Mert a pesti árakhoz képest el vagyunk maradva – mondta Lepenye Tamás, a balatonfenyvesi Szőlőskert vendéglő üzletvezető-tulajdonosa. – Nálunk két-három éve nem volt áremelés az étlapon. De mivel meg kell fizetni az alkalmazottakat, úgy gondolom, hogy jövőre már árat emelni kényszerülök. Munkaerőt, főként szakácsot és konyhai kisegítőt nehéz találni és megtartani. Mi családi vállalkozásként 26 éve üzemeltetjük a vendéglőnket, így könnyebb.

– Rémhír, hogy drága a Balaton – mondta Makkos Péter fonyódi étteremtulajdonos, a KISOSZ dél-balatoni elnöke. – Az olasz tengerparthoz vagy az Adriához viszonyítva még mindig tíz-húsz százalékkal olcsóbb. Természetesen a minőséget mindenütt meg kell fizetni, de az Erzsébet-program keretén belül a vékonyabb pénztárcájúak is eljuthatnak a Balatonhoz. A tulajdonosi szemlélet jellemző a tóparti vállalkozásokra, vagyis elfogadható áron kínálnak szolgáltatást. Mindezt úgy, hogy emelkedtek a költségek. Havi 32 ezer forintos járulék rakódott rá munkavállalói oldalról a nettó minimálbérre. Az iparűzési adó is emelkedett, mert régebben nettó értéket számoltak, most bruttó érték után kell fizetni. Ha igaz a hír, hogy jövőre 240 ezer forintos nettó minimálbért vezetnének be a vendéglátásban járulékcsökkentés nélkül, akkor duplájára nőnek a költségek. Ehhez hiába jönne 20 százalék vendéglátásra rakódó ÁFA-csökkenés, ezt részben már leírtuk, mert a csirkének és a sertéshúsnak is öt százalék az ÁFÁ-ja. A balatoni üzletek többsége jó szezont zárt, az időjárás is kegyes volt az idén. De kinyílt az olló, a költségek növekedése változóan, de minden vendéglátóhelyet érint, senki sem tudja kivédeni. A folyamat jövőre csúcsosodhat ki, akkor várhatók inkább áremelkedések.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában