jótékonyság

2018.07.16. 14:44

Kinyitottak a gyűjtőpontok, elindult a Magyarok Kenyere Program

Idén nyolcadik alkalommal szervezik meg a Magyarok Kenyere programot. A jótékonysági kezdeményezés keretében a Kárpát-medencében összegyűjtött búzából készült lisztet szétosztják a hátrányos helyzetű gyermekeket gondozó magyarországi és határon túli szervezeteknek.

Góz Lilla

Egymás után érkeznek a búzával teli zsákok Bárdudvarnokra. Nyolc éve gyűjtik itt az adományokat.

– Minden évben több az adakozó, az aratás közepén tartunk, de már harmincan elhozták zsáknyi búzájukat a harminc kilométeres körzetből – tette hozzá Vass Zoltán gazdálkodó. Megemlítette: ha tíz mázsás mennyiséget kérnének a gazdáktól, akkora mennyiséget is adnának.

– Az a célunk, hogy minél több gazda vegyen részt a programban, egy-egy zsákkal járuljon hozzá a jótékony kezdeményezéshez – tette hozzá Vass Zoltán.

– Soha nem volt ilyen fontos, a magyar-magyar szolidaritás emblémája lett a Magyarok Kenyere Program – mondta el Gombos Sándor. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke hozzátette: a szükséget szenvedő, rászoruló gyerekek kenyerét adják a gazdák, 2011-ben 10 tonnával indult, 2017-ben 628 tonnára nőtt az adományok mennyisége.

– Több mint 4000 magyar gazda adott tavaly a kenyeréből egy darabot. A 19 somogyi gyermekvédelmi intézményben 5-5 mázsa liszt jut, amiből kenyeret, kalácsot készítenek – mondta el Gombos Sándor. Megjegyezte: idén a Kométa 99 Zrt. szalámival, a Fino–Food Kft. sajtokkal, joghurtokkal járul hozzá a programhoz.

Hét gyűjtőpont nyílott meg a megyében. Országosan a tervek szerint 700 tonna, a megyében pedig 13-14 tonna búza adomány várható. Somogyban a gazdák adományaikat Nagybajomban, Bárdudvarnokon, Kéthelyen, Somogyszobon Balatonöszödön, Balatonszentgyörgyön és Barcson adhatják le. Idén Somogy megye egyetlen „újjászületett” malma fogja az őrlést végezni, teljesen térítésmentesen Barcson.

– Tavaly újítottuk fel a száz éves malmot, idén pedig korszerűsítettük még a technológiát. A szitákat, szellőző, szállító berendezéseket renováltuk – mondta el István József. Július 21-én Somogybabodon történik meg az adományozott búzák összeöntése, ahol a kézi aratást is bemutatják. Augusztus 20-án tartják a kenyérszentelő ünnepet Balatonlellén, ahol a történelmi egyházak képviselői megáldják, majd a résztvevők megszegik az új kenyeret.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában