fotó

2018.09.23. 20:20

Kísértetiesen fényes csillag ragyog a Tejút mellett

Schmall Rafael kaposvári asztrofotós ismét egy lélegzetelállító fotót készített, melyen egy kísértetiesen fényes, vöröses csillag ragyog a Tejút mellett.

Sonline

Fotó: Schmall Rafael

– Itt van az ősz, akár tetszik, akár nem, akár meleg van, akár nincs. Valószínűleg már mindenki érzi, hiszen máshogy süt a nap, illetve sokkal korábban nyugszik – írta Schmall Rafael kaposvári asztrofotós. – Míg a nyári „nyolcórák” melegében előbújtak az emberek az otthonukból, hogy élvezhessék a éjszaka hűsítését, addig így szeptemberben már hamar betessékel mindenkit a sötétség. Az égbolt ilyenkor a jellegzetes őszi formáját veszi fel. A Tejútcentrum már bőven túl van delelésen és kezd elmerülni délnyugaton. Az egész galaxisunk síkja kezd merőleges lenni a horizonttal.

Fotó: Schmall Rafael

– Mostanában kísértetiesen fényes, vöröses csillag ragyog a Tejúttól balra, déli irányban, mely nem is csillag, hanem a Mars, mely lassan távolodik tőlünk – tette hozzá Schmall Rafael.

– Ám mi van akkor, ha hajnalban nézzük az eget – tette fel a kérdést Schmall Rafael. – Bizony már a decemberi estét láthatjuk a kelő Orionnal, magasra emelkedő Bika csillagképpel és klasszis kis nyílt halmazával a Fiastyúkkal.

A fotó egy függőleges panorámakép. Annak ellenére, hogy fátyolfelhők úszkáltak, mögöttük abszolút kiváló minőségű volt az égbolt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában