fesztivál

2018.07.20. 17:49

Kitárultak a Krisna-völgy kapui

Nem kell átutazni a fél világot, ahhoz hogy elérjük a béke indiai szigetét. Hiszen Somogyvámoson bárki a távol-kelet színes forgatagába kerülhet a 23-ik Krisna-völgyi búcsúban.

Koszorus Rita

Három nap alatt mintegy 9 ezer látogató fordul meg a somogyvámosi Krisna-völgyben, ahol a hagyományos búcsú vette kezdetét. Színes színpadi kulturális programok várták a betérőket, de idén egy gasztrosátrat is nyitottak a vendéglátók, ahol indiai ételkülönlegességeket kóstolhattak az érdeklődők.

Természetesen a szentély is nyitva állt a látogatók előtt, s a bio gazdaságot is megtekinthették. A Bölcsesség Szigetén zenés meditáció, valóság sátor, de reinkarnációs szerepjáték is gondoskodott a felejthetetlen időtöltésről.

Nem csak a számos érdekes termék és izgalmas program miatt érdemes ellátogatni a hagyományos búcsúra. Mivel a hangulat is magával ragadó, a házigazdák szívélyes fogadtatása garantált. A búcsú epicentrumához közeledve a színes jógaszőnyegeken ászanákba feledkezett jógik látványa került szemünk elé. Továbbhaladva az ember azt sem tudja merre nézzen a sorakozó standok között. Eközben hamisítatlan indiai zene lengte be a békés somogyvámosi vidéket, ahol a Krisna-völgy igazi béke szigete.

A látogatók többsége csak ámult a természet szépsége és a vendéglátók kedvessége láttán. – Én olvastam már a krisnásokról, de nem is gondoltam, hogy ilyen gyönyörű helyet hoztak létre – mondta el kérdésünkre a Dunaújvárosból érkezett Szántó Imréné. – Azt hiszem, tanulhatnánk a Krisna-tudatúaktól. Ha mást nem is, de ezt a nyugodt életmódot.

A budapesti Riedl házaspár már tíz éve minden évben eljön a Krisna-völgyi búcsúra. – Nagyon tiszteljük ezeket az embereket – mondta Riedl Zsuzsa. – Az életmódjukat és azt a birodalmat, amit ők itt felépítettek.

Siklósi Diana Új-Zélandról érkezett életében először a somogyvámosi Krisna-völgybe. A hely szelleme azonnal magával ragadta. – Nagyon békés itt, szép a hely és olyan nyugodt – mondta el kérdésünkre. – Nekem egy rokonom él itt és hallottam, hogy ez egy nagyon kellemes hely. Valóban nagyon tetszik. Voltam már a templomban is az is gyönyörű.

A Krisna-völgyi búcsú az egyik legfontosabb ünnep a Krisna-tudatúak számára, az idei pedig már a 23-ik rendezvény. – Azt láttuk, hogy az emberek érdeklődnek a tradícióink iránt és évről-évre többen jönnek el – mondta Tóthné Bakondi Laura, a Krisna-völgy kommunikációs referense. – Ebben az évben különleges a Holi fesztivál, amely a Színek fesztiválja, valójában hindu tavaszköszöntő ünnep.

Ilyenkor tarka festékporral, vagy festékes vízzel locsolják egymást az emberek, s gyakran ünnepi máglyát is raknak, hogy elűzzék a rossz szellemeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában