elsimerések

2018.04.25. 18:57

Kitüntették az év szakszervezeti vezetőit

Május elsejét köszöntő ünnepségnek adott otthont szerda délután a Magyar Szakszervezeti Szövetség somogyi székháza, ahol az év munkáltatója kitüntetésen kívül az év szakszervezeti díjat is átadták. Szita Károly, Kaposvár polgármestere is gratulált a díjazottaknak.

Harsányi Miklós

– Sikeres időszakon vagyunk túl, legutóbb 9-25 százalékos béremelésről sikerült megállapodást kötni a szövetségünkhöz tartozó somogyi cégeknél – mondta szerdán Svajda József, a Magyar Szakszervezeti Szövetség megyei elnöke. – Megyénkben összesen 60 alapszervezetünk van, s a megállapodások csaknem 10 ezer somogyi családot érintenek. Az eredmény több okra vezethető vissza: a gazdasági fellendülésen kívül fontos tény, hogy egyre nagyobb szükség van a szakképzett munkaerőre.

Az év Szakszervezeti vezetője 2018 díjat Illés László, a kaposvári közlekedési zrt. alapszervezetének elnöke kapta, aki 1975 óta dolgozik, s 1995-től a Közúti Közlekedési Szakszervezet helyi vezetője. Azóta a szervezettség elérte a 69 százalékot, s meghatározó eredménynek tartja, hogy három év alatt közel 42 százalékos alapórabér emelést értek el.

– Határozott stratégia, folyamatos érvelés és minden lényeges mozzanatra kiterjedő tárgyalási taktika: szerintem ez nélkülözhetetlen az eredményes munkához – hangsúlyozta Illés László. – Csaknem 90 dolgozót foglalkoztat a cég, s azt szeretném, ha a következő időszak is legalább olyan sikeres legyen, mint amilyen az utóbbi volt.

Héjjas Károlynak ítélték oda az év nyugdíjas szakszervezeti vezetője kitüntetést. A díjazott 1950-ben lépett be az első munkahelyére, a kaposvári állomásra, kezdetektől fogva szakszervezeti tag, s a rendszerváltás után részt vett a megye nyugdíjas mozgalmának szervezésében. Prohászka Balázs, a Kométa Zrt. ügyvezető igazgató helyettese vette át az Év munkáltatója 2018 elismerést: a Kométához 2010-ben érkezett a gazdasági válság idején, neves összeforrt a krízis eredményes kezelésével.

– Az idén már mintegy 48 milliárd forint bevételt tervezünk, s közel 700 embernek adunk munkát – emelte ki. – Kiemelt célunk a jól képzett munkaerő alkalmazása, s megtartása. Közös érdek, hogy a lehető leghatékonyabban dolgozzunk.

Kaposvár tovább fejlődik

Szita Károly, Kaposvár polgármestere – az elmúlt két évtizedre utalva – rámutatott: alig-alig volt olyan alkalom, amikor csak örömről és biztató lehetőségekről számolhatott be. Mindig volt valami, ami teherként nehezedett ránk, s megoldhatatlan feladatként tornyosult előttünk. Kiemelte: túléltük ezt az időszakot, mégpedig úgy, hogy egy pillanatra sem adtuk fel a küzdelmet. S a polgármester méltatta a munkavállalók és a munkaadók tevékenységét.

– A város épített, megrendeléseket adott mégpedig azért, hogy megtudjuk óvni a közösségeinket – hangsúlyozta. – S most egy olyan időszak előtt állunk, amikor végre optimistán tekinthetünk a jövő felé: a gazdaság erősödik, a munkanélküliek száma soha nem volt olyan alacsony, mint jelenleg, s a munkaerő-hiány miatt pedig egyre nagyobb a munka és a munkás becsülete.

A megyeszékhely és az M7-es között négysávos gyorsforgalmi út épül, ennek kapcsán új befektetők jelentek meg, akik üzem és gyárcsarnokokat akarnak létesíteni Kaposváron, jelenleg négy céggel folynak a tárgyalások. Szita Károly arról is szólt: mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy fogadni is tudjuk a leendő befektetőket. S Kaposvár így még erősebb és még biztonságosabb lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában