meglovasított szekerek

2019.07.21. 09:00

Leginkább ezeket az autókat keresik a tolvajok

A Nemzetközi Autóvadász Egyesület (NAKE) tapasztalatai szerint a magyar fővárosból egyre inkább kiszoruló autótolvaj bandák újabban vidéki célpontokat keresnek. Vidéken pedig az egyszerűbben, számítástechnikai beavatkozás nélkül ellopható járgányokat viszik el.

Kovács Gábor

Tovább csökkent a Nemzetközi Autóvadász Egyesülethez bejelentett autólopások száma, mindössze 80 esetről kaptak értesítést 2019 első hat hónapjában. Tavaly egész évben 182 ilyen bűncselekményt tartottak számon az országban, 2017-ben 199-et. Ez azt jelzi, hogy folytatódik tehát a 4-5 éve kezdődött csökkenő tendencia, írta meg a Vezess.hu.

Az egyesület kigyűjtötte, hogy mely autók voltak a legkapósabbak a tolvajok körében az országban. Az idén a bűnözők rátaláltak a Renault Mégane-ra, ez lett az első, pedig ez a típus tavaly még az első 15 leggyakrabban meglovasított jármű között sem volt. Második az Opel Corsa, a tavalyihoz képest két hellyel előrébb végezve. Újdonság, hogy a 2018-as 13. helyéről a harmadikra ugrott előre a Suzuki Swift. Ha csupán a márkák toplistáját böngésszük, akkor a Ford vezet a Renault és az Opel előtt, és a negyedik a Suzuki.

Megkérdeztük a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányságot, hogyan alakult megyénkben az autólopások száma. Orbán Zoltán sajtószóvivő válaszából kiderült, hogy az elmúlt időszakban a korábbi évekhez viszonyítva Somogyban jelentősen csökkent ez a szám. Míg 2012-ben az első félévben 36 járművet loptak el a megyében, 2019 első félévében mindössze négyet. Típus szerint ez az idei négy a következő volt: Toyota Hilux , Fiat Brava, Ford Focus, és Lada Niva.

Külön bűncselekmény a jármű önkényes elvétele, amely azt jelenti, hogy a tolvaj csak furikázni akar egyet a megszerzett autóval, mert esetleg megtalálta benne az indítókulcsot. Ennek a bűncselekmény fajtának a vonatkozásában ugyanazon időintervallumot vizsgálva stagnálás mutatható ki a megyénkben, mert 2012 óta egy tucatnyi járművet vittek el így az elkövetők. Ezen bűncselekmények nyomozás eredményessége azonban kiemelkedően magas, 2019-ben a somogyi rendőrök minden ilyen tudomásukra jutott ügyet felderítettek.

Hogyan védekezzünk a tolvajok ellen

Az ellopott autókat gyakran rendelésre alkatrészekre bontják, vagy a másik esetben a kocsit átalakítják, és úgy értékesítik tovább. A lopott autókat akár két óra alatt is szétszedhetik az illegális műhelyekben. A tapasztalt tolvajok bármilyen autót képesek feltörni, de a Magyar Autós Közösség szerint az autótulajdonosnak védelmet jelent egy profin beszerelt váltózár, kormányzár (néhány ezer forint), a rejtett kapcsolók (10-20 ezer forint), a hangos vagy a tulajdonost felhívó néma riasztók (10-50 ezer forint), valamint a GSM/GPS alapú rendszerek (30-100 ezer forint). Az autótulajdonosok összesen 100-300 ezer forintot is költhetnek a mechanikus és elektronikus védelemre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában