siker

2017.12.16. 11:30

Károly Barna Zsolt: a legjobbnak lenni nagy felelősség

Megnyerte a Dávid Popper Nemzetközi Csellóversenyt Károly Barna Zsolt. A 17 éves kaposvári fiatalember korcsoportjában 22 ország legjobb csellistái közül lett a legjobb. Károly Barna Zsolt Kokas Ágnesnél kezdte tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneiskolában, ma már a Bécsi Zeneakadémia előkészítőse.

Stanics Adrienn

A cselló mellett sokáig zongorázott, ütőhangszeren és hegedűn is játszott Károly Barna Zsolt. Először Kokas Ágnes tanította a Liszt Ferenc Zeneiskolában, majd Csuka Tímea készítette fel a kecskeméti zeneművészei szakközépiskola felvételijére. – A kaposvári zeneiskolában nyolc évig tanulhattam – mondta – Károly Barna Zsolt, meghatározóak voltak ezek az évek. Majd Kecskeméten Agócs Márta tanárnőhöz kerültem, több koncertre és versenyre is ő készített fel. Két éve pedig már a Bécsi Zeneakadémia előkészítőse is vagyok.

Károly Barna Zsolt azt is elmondta: egy éven át készült a Dávid Popper Nemzetközi Csellóversenyre. – Harmadszorra vettem részt ezen a versenyen – mesélte. – Legelőször 13 éves koromban, majd 15-évesen. Akkor a korcsoportomban a harmadik helyezést értem el. Az idén pedig megnyertem, amire nagyon büszke is vagyok, de ez felelősség is. Arra inspirál, hogy tovább gyakoroljak, fejlődjek. Ezáltal szeretnék minél nagyobb élményt nyújtani a közönségnek.

A nemzetközi megméretésre csaknem kilencvenen jelentkeztek összesen 22 országból. A legtöbben Ausztriából, Németországból, Ukrajnából és Ázsiából. A versenyzőknek egy kötelező és több szabadon választott művet kellett játszaniuk. Károly Barna Zsolt a kötelező etűdön kívül Bach D-moll cselló suitjével, valamint a verseny névadójának több művével is készült. Azt mondta: nagyon közel állnak hozzá ezek a művek, mert lehetőséget ad az önkifejezésre is.

– Szerintem minden embernek van egy adottsága, amiben ki tud teljesedni – mondta Károly Barna Zsolt. – Ez nekem egyértelműen a zene. Nagyon hálás vagyok, hogy rátalálhattam. Míg a szóló zenélés számomra inkább öncélú, addig a kamarazenében szeretném átadni a közönségnek a muzsika minden örömét. A kamarazenélésben az is nagyszerű, ahogy a zenészek hatnak egymásra, ahogy reagálunk, ahogy inspiráljuk a másikat.

Károly Barna Zsolt egyébként nemrég egy ösztöndíjjal Amerikában is tanult. Most a felvételijére koncentrál, hiszen Bécsben tanulna tovább. A fiatalember legfőbb álma egy saját, jó minőségű hangszer, amellyel a további versenyekre is készülni tud.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában