Környezetvédelem

2017.07.26. 18:48

Letették a 290 milliós beruházás alapkövét

Összesen 61 milliárd forintot fordít közvetlenül a környezet védelmére a jelenlegi kormány, ami bő félmilliárd forinttal több, mint néhány évvel ezelőtt.

Kraft-Hosszú Ildikó

Sok egyéb létesítmény mellett a szürkemarhák új téli szállása és a rackák hodálya is készül már Barcs-Drávaszentesen, a Dráva Kapu Bemutatóközpont szomszédságában. Egy pályázati forrásnak köszönhetően a nemzeti park sok egyéb helye mellett Barcson nettó 290 millió forintos fejlesztés indul, amelynek alapkövét szerdán rakták le. – A környezettudatos gazdálkodás jegyében egyre nagyobb területeket vontak be a Dráva mentén a legeltetésbe és a gazdálkodásba, így az állomány életfeltételeinek javítása most már időszerű – mondta Závodszky Szabolcs, a Duna-Dráva Nemzeti Park igazgatója. – A most 15 éves karámrendszer helyett új készül, ami már több rackajuh és szürkemarha befogadására lesz alkalmas. Új folyosók és szociális helyiségek is készülnek az állattartó telepen és a hozzá kapcsolódó létesítményeken. A beruházásnak még ebben az évben el kell készülnie.

– Összesen 61 milliárd forintot fordít közvetlenül a környezet védelmére a jelenlegi kormány, ami bő félmilliárd forinttal több, mint néhány évvel ezelőtt – jelentette ki az alapkőletételen V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár. A központi forrás legnagyobb tétele az élőhelyek megújítását szolgálja, a másik rész a természetvédelmi kezelés fejlesztéséhez kapcsolódik, ez utóbbihoz tartozik a drávaszentesi fejlesztés is.

– Cél, hogy a Drávamente kiemelt turisztikai régió legyen, az ezzel kapcsolatos munka már elkezdődött – hangsúlyozta Szászfalvi László országgyűlési képviselő, aki fontos lépcsőfoknak tartja az ehhez kapcsolódó induló fejlesztést. A honatya szerint bő egy év múlva zárulhat a mostani adatgyűjtési folyamat, amelyet a Magyar Turisztikai Ügynökséggel közösen folytatnak le. Ennek eredményeként készülhet előterjesztés a kormány felé, amely dönthet arról, hogy a Drávamente hasonló kiemelt címet – és ezzel együtt forrást – kaphasson, mint amit Tokajhegyalja vagy a Balaton magáénak tudhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában