pápai audiencia

2017.09.18. 20:00

Ferenc pápa magyarul köszöntötte a kaposvári megyéspüspököt

Nyolcnapos, pápai audienciával záruló római továbbképzésen vett részt Varga László kaposvári megyéspüspök. Az örök város egyik továbbképző központjába a világ országaiból százhúsz frissen szentelt, illetve beiktatott püspököt hívtak meg a Vatikán munkatársai. A püspökök találkoztak Ferenc pápával is. A Szentatya magyarul köszöntötte a kaposvári megyéspüspököt.

Lőrincz Sándor

Püspökök a megkülönböztetés szolgálatában – ez volt a címe annak az évente megrendezett római továbbképzésnek, ahova tanulni és töltekezni hívták a közelmúltban beiktatott megyéspüspököket. Varga László kaposvári püspök lapunknak elmondta: Ferenc pápa az audiencián nyomatékosította: kérni kell a Szentlelket azért az adományért, hogy a főpásztoroknak sajátjuk legyen a spirituális és lelki megkülönböztetés. Elhangzott: a püspök szolgálata elképzelhetetlen kollegalitás nélkül. Közösségben kell lenni a Szentlélekkel, a Szentháromsággal, a püspök- és a paptestvérekkel és a hívekkel. A szentatya püspöktársainak azt tanácsolta: Ne féljetek Isten népétől, van „orra” a dolgokhoz!

A késő estig tartó programok azt vették nagyító alá, hogy az Evangélium fényében az egyház miként reagálhat hitelesen az idők jeleire, a mai kor jelenségeire. Ennek a folyamatos testvéri párbeszéd az alapja. A püspökökkel, a papokkal és a hívekkel való szüntelen, személyes kapcsolat. A továbbképzésen számos fontos téma szóba került. Szó esett a kúria reformjáról, a vallásközi párbeszéd jelentőségéről, valamint a Vatikán által közelmúltban létrehozott Integrált Emberi Fejlődés Dikasztériumáról (központi hatóság), amely az igazság és a béke, a menekültek, az egészségügy, a karitász és a teremtésvédelem területén tevékenykedik.

A megyéspüspök szerint valamennyi előadás igazolta, hogy folytatódik a II. Vatikáni Zsinat tanítása, s maga is rádöbbent, milyen nyitott az egyház a világ problémáira. Megerősítette abban is, hogy szentelését, illetve beiktatását követő, új kezdetet ígérő beszédében helyesen fogalmazta meg püspöki teendőit, amikor az evangelizációra, a periférián élők, szegények, elesettek támogatására, valamint az egységre helyezte a hangsúlyt. Bebizonyosodott: a világegyház jelenlegi vezetői is ezt az irányt tartják követendőnek, jóllehet a katolikus egyháznak a papok hivatásának kiteljesítésében segédkeznie kell.

Varga László megrendítő élményként élte át a Szent Péter Bazilikában százhúsz püspökkel bemutatott szentmisét, s kegyelmi ajándéknak tekinti a Szent Péter sírjánál elmondott imát is. Örül annak is, hogy a lelkigyakorlatos napon hallhatta a Pápai Ház karizmatikus szónokának, Raniero Cantalamessa atyának tanítását a Szentlélekről.

Varga Lászlótól megtudtuk azt is: Róma felé tartva Milánóban felkeresett egy evangelizációs központot, hogy tanulmányozza az ott folyó tevékenységet, hazafalé pedig egy Bologna melletti szeretetházba tért be, hogy a közeljövőben beindítandó irgalmasság ház-projekthez gyűjtsön tapasztalatokat.

A megyéspüspök társaival pápai audiencián is részt vett az utolsó napon, ahol a szentatya összegzését hallgatták meg a továbbképzésről. Ferenc pápának – Nyéky Kálmán plébános tolmácsolásával – csak annyit mondott: a Kaposvári Egyházmegye új püspöke, s kizárólag magyarul beszél. A szentatya pedig miközben mosolyogva kezet fogott az új kaposvári püspökkel –, annak legnagyobb csodálkozására –, magyarul szólalt meg: Isten legyen veled!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában