szükség

2018.10.15. 20:00

Már majdnem megtelt a hajléktalan szálló

Hétfőtől szabálysértést követ el az a hajléktalan, aki a felszólítás ellenére a köztereken él. A rendőrök őrizetbe vehetik. Ekkor az ingóságait tárolni kell, az értéktelen holmikat azonban megsemmisíthetik.

Kovács Gábor

Az intézkedéstől azt várják, hogy a hajléktalanok a közterületen ne zavarjanak másokat, ám a szállókon és nappali melegedőkön mindannyian ellátáshoz jussanak. A változás után ugyanúgy működik az ellátórendszer, mint eddig, hangsúlyozták a szociális szakemberek. Ám azt még nem tudják, hogy a változásnak milyen konkrét hatásai lesznek; sok függ például attól, hogy a rendőrség mekkora erőt vet be a hajléktalanok ellenőrzésére.

A törvény életbe lépésének időpontjában már majdnem megtelt a kaposvári hajléktalanszálló: Horváthné Pintér Piroskától, a Magyar Vöröskereszt Nyitott Kapu Gondozási Központ vezetőjétől tudjuk: vasárnapról hétfőre virradóra 56-an aludtak a központban, ahol legfeljebb 59 fedél nélkülinek tudnak helyet biztosítani. Bár napközben még kellemes, őszi idő van, már most lényegesen nagyobb a szálló kihasználtsága, mint a korábbi évek hasonló időszakában. Azt még korai lenne kijelenteni, hogy mindez a törvényi szigorításnak tulajdonítható-e.

– Számítunk arra, hogy tovább gyarapszik a nálunk a megjelenők száma – mondta Horváthné Pintér Piroska. – Azt nem lehet felmérni, hogy eljutott-e az információ minden hajléktalanhoz, értesültek-e arról, milyen szankciók fenyegetik őket. Annak ellenére sem tudni ezt, hogy az utóbbi időszakban folyamatos volt az erről szóló tájékoztatás. A rendőrség írásos tájékoztatókat is kiosztott a hajléktalanok között. A gondozási központ munkatársai pedig rendszeresen járják a várost. Ha kell, orvoshoz viszik az utcáról a rászorulókat, és igyekeznek meggyőzni őket, hogy jobban járnak, ha a beköltöznek a szállóra. Azonban véges a befogadó kapacitás, igaz nem is minden hajléktalan igyekszik bemenni. Ehelyett inkább attól lehet tartani, hogy a külterületek felé húzódnak.

A gondozási központ munkatársai 120 hajléktalannal állnak kapcsolatban. – Közül sokan vannak, akik nem veszik igénybe a szolgáltatást – tette hozzá Horváthné Pintér Piroska. – Ugyanis a hosszú ideje hajléktalanok között vannak olyan mentálisan állapotban lévők, akik nem képesek az együttműködésre, még a sorstársaikkal sem.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában