Balatonőszöd

2018.04.16. 10:34

Már nincsenek Őszödön a Venezuelában bajbajutott magyar családok

Csak átmenetileg tartózkodott Balatononőszödön az a tíz magyar család, akik az évek óta tartó válság és a jelenlegi polgárháborús helyzet miatt jöttek el Venezuelából.

Sonline

Harminc magyar származású család érkezett Venezuelából Magyarországra a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Segítségével. Közülük tíz család elhelyezésére, átmenetileg a balatonőszödi, egykori kormányüdülőben volt lehetőség. Mivel ez egy átmeneti megoldás volt, a családok már nincsenek a Balaton-parti településen.

A híresztelésekkel ellentétben a Venezuelából kimenekített családok, nem illegális bevándorlók, hanem Magyarországról korábban kitelepült, katolikus vallású, magyar állampolgársággal, illetve magyar felmenőkkel rendelkeznek. Mindnyájuknak volt biztos megélhetése, szakképzettsége, anyagi háttere Venezuelában, de a polgárháborús helyzet miatt menekülni kényszerültek az országból.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes már tavaly nyáron üzent a kint élőknek: „A venezuelai magyarok ide nem menekülnek, nem emigrálnak, hanem hazajönnek!”

Miután a magyar kormány erkölcsi kötelességének érzi, hogy a világ bármely pontján bajbajutott magyarokon segítsen, így nem kérdés, hogy a venezuelai magyarok is számíthatnak ránk – ezt már az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár, Soltész Miklós mondta a minap a Sonline.hu-nak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában