veszélyes útszakasz

2018.04.22. 07:00

Eszelős száguldás – hiába a tábla, százzal repesztenek

Egy olvasónk azzal keresett meg minket, hogy a háza előtti út nagyon veszélyes és már több baleset történt. Franz Hiller azt nehezményezi, hogy az autóval közlekedők nem tartják be a KRESZ szabályokat.

Koszorus Rita

Néhány család lakik Somogyvár külterületén, a Besliahegyen. Közéjük tartozik az osztrák származású Franz Hiller is. Hosszú ideje harcol azért, hogy a háza előtt futó Fonyód-Kaposvár úton a megengedett sebességgel haladjanak az autók.

– Itt csak hatvannal szabadna menni – magyarázta Franz Hiller. – De amint beérnek a második kanyarba, a gázra taposnak és itt már elsuhannak az autók.

A völgy aljában egy hatvanas és egy előzni tilos tábla is jelzi az autósoknak, hogy vegyék el a lábukat a gázpedálról. Hiller úr szerint azonban fent – az útszakasz Lengyeltótihoz közelebb eső részén – hiányzik egy előzni tilos tábla.

– Nagyon veszélyes itt például gyalogosan közlekedni – mondta a férfi. – Tehát itt lakunk többen is, és ha egy anyuka babakocsival igyekszik hazafelé bármikor tragédia történhet. Az is gyakran jelent gondot, hogy nem tudok kiállni az udvaromból, mert kilencvennel jönnek a teherautók Somogyvár irányából.

A férfi az évek során számos figyelemfelhívó akciót indított: barkácsolt saját táblát, amin arra szólítja fel az autósokat: tartsák be a 60 kilométer per órás sebességet. Volt, amikor az út mentén helyezte el saját tábláit, vagy kézben tartva sétált azzal. Ám minden esetben felszólította a rendőrség, hogy ne tegye ezt. – A polgármester előtt van egy szolár sebességejelző tábla, és itt előttem nincs semmi. Augusztusban azt mondta nekem, hogy kihelyeznek még táblát fentre. Eddig azonban nem történt semmi.

A férfi volt már Fonyódon a rendőrségen, Kaposváron sőt a Magyar Közútnál is. – Elvittem a rajzomat arról, hogyan lehetne járdát és járdaszigetet, valamint egy kerékpárutat építeni – mesélte Franz Hiller. – Kinevettek és kiszúrták a rajzom a falra.

Új tábla érkezik hamarosan

Megkérdeztük a panaszokkal kapcsolatban a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-t is. Pécsi Norbert, kommunikációs osztályvezető arról tájékoztatott: tudnak a problémáról, sőt korábban helyszíni szemlét is tartottak. – A rendelkezésünkre álló lehetőségeket is figyelembe véve a gyalogosok biztonsága érdekében gyalogos veszélyt jelző táblákat helyeztünk ki, 1000 méteres távolság kiegészítővel – közölte az osztályvezető. – Ezen bejelentéstől függetlenül már megrendeltük az egyéb veszélyt jelző közúti táblát, alatta kiegészítő táblán „autókihajtás” felirattal, amely amint elkészül Lengyeltóti irányából azonnal kihelyezünk. Hozzátette: saját készítésű táblák kihelyezése a közutak mentén tilos.

Az önkormányzat mindent megtett

Megkérdeztük Gyurákovics Lászlót is az ügyben, aki elmondta: a férfi jó szándékát megérti a helyhatóság és támogatja is. A gyalogos járda és kerékpárút kialakítása viszont roppant költséges és bonyolult lenne. – Úgy gondolom, ehhez ott kevés a hely – mondta a polgármester. – Valóban veszélyes az út, ezért is hívtam ki a Közút munkatársait és kértem a fokozott rendőri ellenőrzést.

A somogyvári polgármester szerint, elkövettek már mindent a besliahegyi probléma megoldására. – Azt megígértük, hogy van egy sebességmérőnk a településen belül, amint megindul a nyári forgalom, azt kitesszük – húzta alá Gyurákovics László. – Aztán az autósokon a sor, hogy betartsák a sebességkorlátozást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában