ár-apály

2018.03.23. 20:00

Még mindig küzdenek a vízzel

Egyelőre nem javul a helyzet a somogyi vízfolyásokon és a Balatonon. Az elmúlt napok jelentős esőzései miatt folyamatosan engedik a tó vizét, a Kaposon pedig egy újabb árhullám vonul le.

Koszorus Rita

Nem csökkent a Balaton vízszintje az elmúlt napokban, pedig a vízügyi szakemberek folyamatosan nyitva tartják a zsilipet Siófoknál. – Továbbra is hatvan köbméter távozik a tóból másodpercenként – mondta el érdeklődésünkre Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője. – A probléma az, hogy márciusi duplája hullott le, ezért nőtt a Balatonhoz hozzáfolyó vízmennyiség. Tehát a csapadék és a Zalából érkező víz már másodpercenként 80 köbméter mennyiségben érkezik.

Jó hír azonban, hogy a következő napokban az előrejelzések szerint nem kell csapadékra számítani a vízgyűjtőn. – Tehát ha ez az előrejelzés beválik, – ami bizonytalan – akkor péntek-szombat magasságában el tudjuk érni, hogy szinten maradjon a vízszint akkor már kevesebb lesz a hozzáfolyó víz mennyisége – tette hozzá Siklós Gabriella.

Eközben nem csillapszik a belvízi helyzet a Kapos-folyó mentén sem. – Folyamatosan jön a rajta a víz – tudtuk meg a vízügyi szóvivőtől. – Mivel itt árvízvédelmi töltések nincsenek, belvízvédelmi készültséget kellett elrendelni. Újabb vízszint emelkedés alakult ki, amely lassan eléri az előzőt.

A Dráván azonban jelenleg nincs árvízi helyzet, ott a vízügy szerint a következő napokban nem kell jelentős vízszint emelkedésre számítani.

A megyében több helyen a belvíz komoly gondokat okoz. Kedden Hetesen egy családi ház pincéje telt fel vízzel, a lakók riasztották a katasztrófavédelmet. Amikor kiérkeztek a szakemberek, hogy kiszivattyúzzák a helyiséget másfél méter magasan állt a víz.

Az elmúlt napokban egyébként 65 ezerre nőtt és várhatóan tovább növekszik Magyarországon a belvízzel elöntött terület nagysága az Országos Vízügyi Főigazgatóság adatai szerint. Ennek oka, hogy a korábbi enyhe időben megindult az olvadás, majd nagyon sok csapadék esett, így gyakorlatilag mindenhol gondot okoz a víz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában