idő előtt

2018.10.17. 16:55

Megelőznék a koraszülést a Somogyban induló programmal

Évente nyolcezer gyermek születik meg a kiírt idő előtt. A koraszülés megelőzése érdekében három megyében – köztük Somogyban – indult el egy modellprogram. Céljuk, hogy időben, megfelelő súllyal születhessenek meg a kisbabák.

Góz Lilla

– Somogyban minden tizedik gyerek idő előtt születik meg – mondta el Petrusné Illés Renáta, magyaratádi védőnő, aki szintén részt vesz a 2017–ben indult Célzott koraszülést megelőző és optimális méhen belüli fejlődést támogató modellprogramban, amiben három megye szakembereivel közösen próbálják csökkenteni a koraszüléseket.

– Egy összefoglaló, aprólékos kutatási kérdőívet töltött ki háromszáz védőnő. Hatszáz koraszülött, kétszáz kis súlyú gyermeket, száznegyven fejlődési rendellenességgel rendelkező kicsit kerestünk fel. A családokkal való bizalmas kapcsolat miatt mi kérdeztük őket és a várandóság előtti időszakra hívtuk fel figyelmüket – avatott be a részletekbe Petrusné Illés Renáta. A védőnő megjegyezte: a kutatás során próbálják feltárni az okokat, mi vezethet a koraszüléshez és az életmódbeli hiányosságokra hívják fel a figyelmüket.

– Akár 24–28 hetes kisbabáknak is van esélyük életben maradni, de várható, hogy egész életén át egészségügyi hátrányokkal fognak küzdeni. Azt próbáljuk elérni, hogy tanácsokkal minél tovább az anyaméhben tudjon maradni a baba. Az intenzív osztály elhagyása nem jelenti azt, hogy teljesen egészséges életet tud élni a későbbiekben – hívta fel a figyelmet.

A program keretében a védőnők, szülésznők képzéseken, szakmai továbbképzéseken is részt vesznek, továbbá lehetőségük lesz tízezer adag, hat havi várandós vitamint kiosztani a kismamáknak. A magyaratádi védőnő szerint a soha ilyen reprezentatív, széles körű kutatás nem volt a témában. A kutatási eredményeket figyelembe véve elkészült a kora születés prevenció módszertana, az erre épülő tananyag tartalmazza a jó gyakorlatokat, a népegészségügyi beavatkozásokat, amelyek a jövőben segítik a szakemberek munkáját. A somogyi védőnőknek, szülésznőknek Koraszülés Prevenció Módszertan címmel továbbképzést tartottak a napokban, ahol neves szakemberek a várandós gondozásról adtak elő.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint évente 3,2 millió születésnél tapasztalható valamilyen veleszületett fejlődési rendellenesség. Világszerte harminchárom újszülöttből legalább egy fejlődési rendellenességgel jön a világra, becslések szerint emiatt kétszázhetvenezer újszülött életének első hónapja előtt meghal.

Nyolcezren idő előtt

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az utóbbi években a koraszülések és kis súlyú születések gyakorisága területi megoszlás szerint a dél-dunántúli és az észak-magyarországi megyékben az országos átlagnál magasabb volt az előfordulásuk, míg a nyugat-dunántúli és az alföldi megyékben alacsonyabb. A kis súlyú születések aránya legmagasabb Borsod–Abaúj–Zemplén, Somogy, Szabolcs–Szatmár–Bereg és Nógrád megyében volt, a koraszülések előfordulása pedig Somogy, Tolna és Borsod megyében pedig a leggyakoribb. A koraszülések száma az utóbbi időben némileg csökkent Magyarországon, még mindig magas, kilenc százalék körül mozog, ami az európai uniós átlag fölött van. Ez azt jelenti, hogy évente nyolcezer gyermek születik meg a kiírt idő előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában