jó minőség, elmaradó mennyiség

2018.06.19. 14:00

Megkezdődött az aratás Somogyban

Bő egy héttel korábban kezdődött meg az őszi árpa aratása Somogyban. A megyében hétezer hatszáz hektáron takarítják be a növényt. Az előrejelzések szerint jó termésátlagra számítanak a gazdák, bár a megyén belül nagyok az eltérések.

Góz Lilla

Reggel óta megállás nélkül dolgozik ez a kombájn Somodor határában. Ősszel vetett tavaszi árpát takarít be ötven hektáron.

– Olyan technológiát alkalmazunk, hogy ősszel vetjük el a sörárpa vetőmagot. Az utóbbi időben enyhe telek vannak és nem fagy ki a növény, egy nagyobb terméshozamot és jó minőséget várunk – mondta el Pongrácz István. A családi gazdálkodó hozzátette: a terményüket sörgyáraknak adják el, a szalmát pedig felbálázzák és a húsmarha állományuk kiegészítő takarmánya lesz.

– Kicsit korábban, egy héttel korábban vagyunk, a tavaszban volt egy korai nyár és voltak csapadékos időszakok is, ami állandó figyelmet, készültséget várt el a gazdálkodótól. Jelenleg tizennégy–tizenötös víztartalmat mértünk, ami nagy szárítást nem igényel. Olyanok vagyunk, mint a kis cserkészek, állandóan résen vagyunk, úgy irányítjuk a munkákat, hogy az időjárási körülményekhez optimális legyen – jegyezte meg Pongrácz István. Hozzátette: a párás, esős időben nagyobb hangsúlyt kellett fektetni a növényvédelemre. Az árak az előzetes becslések szerint emelkedő tendenciát mutatnak.

– A világpiacon az tapasztalható helyzet következtében jobb árat tudunk realizálni, mint az előző években, a tender 45 ezer forintos árpaárral számol, talán a sörárpánál magasabb felvásárlási ár is megjelenhet – mondta el Pongrácz István.

– Ahol kapott az esőből, ott 60-70 mázsa hektáronként, ahol nem 40-50-re tehető a terméshozam – mondta el Ellenberger Tamás. A polányi családi gazdálkodó a napokban kezdte betakarítani őszi árpáját hatvan hektáron.

– Másfél héttel korábban kezdtünk mint tavaly, nem lesz kiemelkedő a termés, tavaly hektáronként nyolcvankét mázsát takarítottunk be – tette hozzá.

Mácsai Ádám, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei igazgatója Somogyban 7633 hektár árpát vetettek. A korai meleg miatt hamarabb indult meg a betakarítás, Dél- és Közép-Somogyban is aratnak már. A megyei igazgató hozzátette: jól kifejlettek a szemek, az árpa víztartalma átlagosan 12-15 százalék, nem kell szárítani. A tervek szerint heteken belül befejezik az őszi árpa aratását, majd a repce és a búza betakarítása következik. Utóbbinak valószínűleg már Péter, Pál napja előtt megkezdik az aratását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában