asztrofotó

2018.03.18. 09:00

Megmutatjuk a napot úgy, ahogy talán még sohasem láttad

A pollenkoszorú egy olyan jelenség, melyet nehéz észrevenni, ám Schmall Rafael asztrofotós megmutatta nekünk.

M. G.

– A pollenkoszorú egy olyan jelenség, melyet nehéz észrevenni, mert a nap nagyon vakít, és senki sem néz bele szívesen, sőt még arra sem – írta Facebook oldalán Schmall Rafael kaposvári asztrofotós. – Ám ha tereptárggyal kitakarjuk a napkorongot, akkor láthatóvá válnak a színes gyűrűk.

A pollenkoszorú fényelhajlással keletkezik. A fény itt a spektrumára bomlik a cseppeken való elhajlás következtében. Hasonló a jelenség ahhoz, amikor egy párás szemüvegen keresztül nézzük a közvilágítást, vagy egy lámpát.

Kattints a képre a nagy fotóért! Fotó – Schmall Rafael

– Ám a pollenkoszorú esetében nem más, mint a virágpor okoz fényelhajlást, mégpedig igen érdekes módon, elliptikusan – tette hozzá Schmall Rafael. – Mivel a pollen az alacsonyabb légrétegekben is van, sőt látható, ahogy száll, ezért ez a látvány nem épp az allergiások kedvence.

– A pollenkoszorúhoz a napot ki kellett takarni, melyet egy klasszikus távcsővel sikerült is – avatott be a részletekbe Schmall Rafael. – A pollen valószínűleg mogyorótól származik. Erős délnyugati áramlás esetén érkezhetett az országunkba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában