fejlesztés

2018.03.19. 18:32

Megújult a negyven éve átadott kollégium

Negyedmilliárd forintból újult meg a Eötvös Loránd Műszaki Szakgimnázium, Szakiskola és Kollégium. A Kaposvári Szakképzési Centrum tagintézményében korszerűsítették a felvonót, kicserélték a nyílászárókat, hőszigetelték az épületet.

Góz Lilla [email protected]

– Negyven évvel ezelőtt adták át a diákoknak az Eötvös Loránd Műszaki Szakgimnázium kollégiumát. 1978 óta a megye egyik legnagyobb diákotthonává vált az épület – kezdte köszöntőjét Weimann Gáborné, a tagintézmény vezetője. Csiba Ágota, a Kaposvári Szakképzési Centrum főigazgatója elmondta: több mint 250 millió forintból újulhatott meg az intézmény pályázati és saját forrásból.

– A centrum 2015-ös létrejötte óta terveztük a kollégium fejlesztését – mondta Csiba Ágota. – Most adódott rá alkalmunk. Pályázati forrás segítségével a 21. század technikai és pedagógiai követelményeinek megfelelő épület fogadja tanulóinkat. Csiba Ágota kiemelte: szerették volna, ha a diákokat élhetőbb és szebb környezet fogadja. Számukra a legnagyobb érték, hogy olyan fiatalok kerülnek ki az intézményből, akik elkötelezettek a szakmájuk iránt és büszkék arra, hogy hol tanulták azt.

Pölöskei Gáborné, szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár köszöntőjében azt mondta: a kínálat vezérelt képzések helyett kereslet vezérelt szakoktatást kell kialakítaniuk. – Nem homogén az ország, a képzéseket igényekhez kell alakítani, s reagálni kell a piac kihívásaira. A jövőben nem lehet megállni, lépést kell tartani az új technikákkal, amelyek a vállalatoknál érhetőek el a diákoknak – mondta el a helyettes államtitkár. Pölöskei Gáborné hozzáfűzte: szeretnék még vonzóbbá tenni a szakképzést, ennek elérése érdekében megkezdődött a rendszerszintű átalakítás.

Közös városi ünnep a kollégium átadása, régi vágya valósult meg az intézménynek – mondta el Szita Károly, Kaposvár polgármestere. Hozzátette: az a cél, hogy 2050-re Kaposvár energiafüggetlen város legyen, ehhez pedig az iskola energiahatékony fejlesztései is hozzájárulnak.

Neszményi Zsolt kormánymegbízott köszöntőjében azt mondta: a munkaerőhiány megoldása csak is a szakképzéssel, az abban rejlő lehetőségekkel oldódhat meg. A megyei kormányhivatal is elkötelezett az energiahatékonyság mellett, idén 48 épületük újulhat meg.

Gelencsér Attila, országgyűlési képviselő pedig úgy fogalmazott: ahhoz, hogy fenntartható legyen az ország, képzett szakemberekre van szükség, amelyhez nagy mértékben a kaposvári szakgimnázium is hozzájárul.

Közel egymilliárd forint értékben valósulnak meg infrastrukturális fejlesztések a Kaposvári Szakképzési Centrum tagintézményeiben 2018-ban. Pályázati és saját forrásból most 250 millió forintból az Eötvös Loránd Műszaki Szakgimnázium, Szakiskola és Kollégiu. külső szigetelést kapott és kicserélték a nyílászárókat és a tetővilágítókat, napelemeket szereltek fel. A Virág utca 32. szám alatti telephely homlokzati vakolata újult meg és a lépcsőt is javították. Jelenleg folyamatban van a kollégium felvonóinak a modernizálása, amely idén április közepére készül el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában