menedék

2018.03.11. 14:05

Nem csak szeretni, nevelni is kell a kutyákat

Kutyáink sokszor családtaggá válnak, ezért szinte életünk minden pillanatát megosztjuk velük. Ehhez azonban nagyon fontos, hogy ne csak szeressük, de neveljük is kutyáinkat. Idén tavasszal adott a lehetőség minden felelősségteljes gazdinak, ugyanis a kaposvári FurEver- Kutyás Sport Egyesület Kutyaovi és Kezdő tanfolyamot indít. Április 7-én tart nyílt napot az egyesület, róluk, valamint a tanfolyamról beszélgettünk az egyesület elnökével, Egyed Zoltánnal.

Gara Kitti

– Honnan jött az ötlet hogy tanfolyamot indítsatok?

Mi kezdetben azért alakultunk meg, hogy a már alapvetően vizsgázott kutyáinkkal versenyezhessünk, és ehhez kellett egy hely, ahol mi gyakorolhatunk. Meiszterics László, akivel nagyon jó barátságba kerültünk felajánlotta, hogy nála bérelhetünk egy hatvanszor negyven méteres területet gyakorlásra. Aztán igazából a sok városi séta alatt nagyon sok ember látta, hogy mi hogyan bánunk a kutyáinkkal, és hogy ők hogy viselkednek az emberekkel és más kutyákkal, innen jött az ötlet, hogy elindítsuk ezt a tanfolyamot.

– Kikből áll a csapat?

Kezdetben hárman álltunk össze, Farkas Inezzel és Faragó Annával. A közvetlen maghoz tartozik még 3-4 ember a kutyáival együtt, illetve most vannak nálunk az ovisok, akik ha úgy alakul, idővel ugyanúgy tagokká válhatnak.

– Mire számíthatnak azok a gazdik, akik elviszik kedvenceiket hozzátok?

Legfőképpen az alapengedelmességre, a szocializációra vagyunk kiélezve. Ha körbe mész a városba, azt láthatod, hogy nagyon sok a sétáltatott kutya, a nevelt kutya viszont nagyon kevés. Tehát nagyon sok az egymásra ugatás, a morgás, a támadás, főleg a kistestű kutyáknál, de a nagyobbaknál is vannak ilyen problémák. Ezeket a nem megfelelő szocializációs felfogásokat kell átalakítani az emberekben inkább, mert a kutyáknak van egy felépített kis világuk, és aszerint közlekednek a városban vagy otthon, és az emberek rontják el ezt azzal, hogy nem megfelelően reagálnak le egy-egy szituációt.

– Milyen képzések indulnak?

Az ovi, az alapengedelmes és a haladó szintű képzés. Természetesen, a világban és az országban is elfogadott BH, IPO és Obidence vizsgákat is szeretnénk letenni mi is a saját kutyáinkkal, és ezt is átadni a tanítványainknak.

– Milyen programokkal készültök a megnyitóra?

A nyílt nap arról szól, hogy kicsit nagyobb körbe is megtudjuk mutatni, hogy a mi kutyáink mit tudnak, hogy az oviban, az alapengedelmes és a haladói szinten milyen szinteket tudnak elérni a saját kutyáikkal az emberek. Az ember nem gondolná, hogy mi mindenre képes az ő kutyája, itt azt is megláthatja. Igazából eljönnek az emberek, megnézik, jól érzik magukat, lesznek játékok, lesz lovagoltatás, lovas bemutató, büfé. Egy jó családi napot szeretnénk csinálni, ahol a kutyák esetleg közelebb kerülhetnek a gazdáikhoz.

– Számodra miért fontos, hogy az emberek kutyaiskolába vigyék kutyáikat?

Saját magamból indulok ki, nekem egy 52 és egy 60 kilós kutyám van, ha sétáltatom őket a két kutya együtt 110 kiló, és hogy ne legyen semmi probléma vele az utcán, bizonyos feltételeknek meg kell felelniük, mint például a vezényszóra hallgatás, egyértelműen nem támadhatnak sem emberre, sem állatra. Én együtt élek velük, és napi rendszerességgel viszem magammal őket. Egyre nagyobb az elvárás a kutyákkal szemben, a legtöbb ember életében a kutya a biztos pont, akkor tud lenyugodni, ha velük együtt tud lenni, és nem a világ problémáival kell foglalkoznia. Sikerélményről meg ne is beszéljünk, az egy hatalmas élmény, amikor megtámad egy csomó gyerek minket, és tudom, hogy a kutyáim nem bántanak senkit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában