kompetencia

2018.05.23. 17:25

Nem csak tudni, de érteni is kell

Szövegértési képességükről és matematikai ismeretekről kellett számot adniuk a megye 6., 8. és 10. évfolyamos diákjainak. Ezen a napon tartotta ugyanis az országos kompetenciamérést az Oktatási Hivatal.

Koszorus Rita

Ez a reggel másként telt a hatodik, nyolcadik és tizedik osztályos diákoknak. Hiszen nem a megszokott rutin szerint kezdődött a nap, ugyanis ma tartották az országos kompetenciamérést. A gyerekeknek itt már nem csak a lexikális tudásukra volt szükség, hanem tudni kellett alkalmazni ezeket az ismereteket. – Ezúttal egy kicsit más környezetben adnak számot a gyerekek tudásukról, mint általában – mondta el kérdésünkre Szalay Rudolf, a Kodály Zoltán Központi Általános Iskola, igazgatóhelyettese. – Általános iskolában az alapismereteket tanuljuk, ez pedig inkább annak az alkalmazását méri. Komplexek a feladatok, hiszen többféle ismeretre is szükség van a megoldáshoz.

Például az első matematika feladat az volt, hogy egy képről kellett megállapítani, azt milyen szögből fotózták. Hasonló feladat már a korábbi években is volt, sőt van olyan, amelyet hatodik, nyolcadik és tizedik évfolyamon ugyanúgy meg kell oldani a diákoknak.

– Feladatok száma elég sok, terjedelmes a feladatlap – mondta Szalay Rudolf. – Ez adja a nehézségét is, de természetesen felkészítjük a gyerekeket a szokatlanul nagy feladat mennyiségre. Egész évben a tanórák része, hogy kompetenciás jellegű feladatokat oldunk meg.

A kaposvári Kodály Zoltán Központi Általános Iskolában a hatodik és nyolcadik évfolyamon összesen 140 diák adott számot ismereteiről. Tavaly az iskola a városi átlagnak megfelelően teljesített, az első harmadban szerepelt.

2017-ben a szövegértési és matematikai feladatokban is a dél-dunántúli diákok mindhárom évfolyamban a középmezőnyben helyezkedtek el. A somogyi diákok a megyék rangsorában a mezőny második felében helyezkednek el. A járások közül a megyében a barcsi és siófoki diákok teljesítménye volt a legjobb matematikából, de ugyanez mondható el a szövegértés feladatokról is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában