osztályzat

2018.01.21. 09:00

Nem érdemes kiborulni, a félévi értesítő nem bizonyítvány

A pedagógusok szerint a félévi értesítő az utána megrendezett szülői értekezlettel együtt ér valamit, amely kapcsán a szülők is teljes képet kaphatnak arról, megdorgálniuk, vagy megdicsérniük kell-e a nebulót.

Turbéki Bernadett

A kaposvári Toldi lakótelepi tagiskolában minden nyolcadikosnak fontos, milyen érdemjegyek szerepelnek majd a félévi értesítőben, ugyanis ezt az értékelést fogják a középiskolai felvételijükbe beszámítani. Nekik ez bizonyítványnak számít, az alsóbb évfolyamosoknak azonban csak egy írásbeli visszajelzés, amelyben az szerepel, hogy tantárgyanként hol tart a tanuló, ám a fejlődésének hátterét, a jegyek megszerzésének útját nem tartalmazza, pedig ami az egyik gyereknek nemtörődésből hármas, a másiknak lehet, hogy kemény munkájának eredménye.

– A telefonhasználatot, a laptopomat, az internetet is letiltják előlem a szüleim, ha rossz jegyeket viszek haza. Hetekig tarthat ez az állapot, amíg nem javítok az eredményeimen – mondta a nyolcadikos Budavári Dorottya.

– Ha jó jegyeim lesznek, én akkor kapom meg a szüleimtől, amit szeretnék – mondta a szintén végzős Nagy Vivien. – Kitűnő tanuló vagyok, és nem a jutalom motivál. Én nem kapok ajándékot a jó jegyekért, és nem is irigykedem másokra, akiket csak az ösztönöz – mesélte Tóth Dominik József.

Széles skálán mozog a tanulók motiváltsága. A pedagógusok szerint kétféle szülő létezik: a „nemtörődöm”, és a „törődöm”. Míg előbbi nem fordít figyelmet gyermeke iskolai haladására, addig az utóbbi már azt is sejti, milyen érdemjegyek szerepelnek majd a tájékoztató füzetben. A félévi értesítő ugyanis abba kerül. Valamennyi plusz munkát igényel az osztályfőnököktől, ám nem jár olyan szigorú adminisztrációval, mint az év végi bizonyítványok megírása.

– A félévi értekezleten a tantestület minden egyes tanulónál megbeszéli az érdemjegyeket, vagyis mérlegel. A kétesre állóknál mindig van méltányosság bennünk, ám ez nem mindig célravezető, mert lehet, hogy éppen az ellenkezőjétől fog jobban rákapcsolni a gyerek a következő félévben – mondta Héra Zoltán, a Toldi lakótelepi tagiskola igazgatója. – Nyolcadik osztályban mindenképpen végignézzük a gyerekek félévi jegyeit, mert azokat viszik tovább a felvételire – mondta az igazgató.

Héra Zoltán hozzátette: sajnos az értesítőből kimarad a gyermek „fejlődési útja”, amelynek ismertetésére támpontot adhat a félévi szülői értekezlet, ahol a szülő képet kaphat arról, hogy a diák a közösség fejlődésében milyen helyen szerepel, mert nem csak a tanulmányi eredmény, hanem a „nevelési érték” is lényeges. Fontosnak érzi a magatartás és szorgalom jegyek alakulását is.

– Az utóbbi években kialakult egy sajátos, kevésbé hatékony szülői nevelési kép, amelynek köszönhetően nem iskolai normák alakultak ki otthoni problémák eredményeképpen – emelte ki Héra Zoltán. A Toldi iskolában a diákönkormányzat is összegzi a diákok féléves teljesítményét. Akik a tanulmányaikban, vagy a sportban, művészetekben kiemelkedő eredményt érnek el az iskolában, vagy annak falain kívül, a közösség elé állítják, és megtapsolják őket társaik.

A szakértők szerint hasonló módon kellene a szülőknek is viselkedni, mert vannak olyan gyerekek, akik annyira kimagasló teljesítményt nyújtanak a sport, vagy a művészetek terén, hogy az iskolai tanulmányaikra kevesebb energiát tudnak fordítani. Ám vannak olyan gyerekek is, akik több odafigyelés hatására „megtáltosodhatnak”. Ezért fontos a lemaradás okát kideríteni és azt, ha kell, szakember bevonásával orvosolni.

Lehetséges, hogy a tanuló nem is gyenge képességű, inkább lusta, ám előfordulhat, hogy figyelmét egy a környezetében kialakult konfliktushelyzet vonja el a tanulástól. Képességbeli elmaradások is okozhatják az iskolai nehézségeket. Ezek mérlegelése is fontos, főleg abban az esetben, ha az iskola követelményei nincsenek szinkronban a tanuló adottságaival, ami inkább a középiskolában fordulhat elő.

A szakemberek szerint az volna jó, ha a középiskolai felvételik kapcsán nemcsak az érdemjegyekre, hanem a tanulók személyiségére is kíváncsiak lennének, és így egy összkép mutatkozna a diákokról. A félévi értesítő csupán egy visszajelzés, amely kapcsán, nyomon követhetőek azok a gyerekek is, akik valamilyen szempontból lemorzsolódással veszélyeztetettek az iskolában.

A félévit hivatalosan február 2-án viszik haza a diákok, akiket otthon nem árt felkészíteni a jegyek fogadtatására, és biztosítani kell őket a szülői támogatás felől, miszerint bármi szerepel a tájékoztatóban, vigyék haza nyugodtan, mert a tanév végéig segítséggel javíthatóak a benne szereplő jegyek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában