kényes gyomor

2017.11.22. 21:21

Népbetegség a reflux

Napjaink egyik népbetegsége a reflux. A legjellemzőbb tünete a gyomorégés érzése, néha azonban egyéb tünetek is jelentkeznek az emésztőrendszeri panaszoktól a légúti tüneteken keresztül a fogászati problémákig.

K.G.

A reflux legfőbb tünete a gyomorégés, illetve a felhas környékén, a szegycsont mögött keletkező fájdalom vagy nyomásérzés. Az érzés erről a területről a mellkas, illetve nyak felé sugárzik. Leggyakrabban étkezés vagy lefekvés után egy órán belül lép fel, és akár egy-két óráig is eltarthat. Az étkezés, a fekvő testhelyzet vagy az előrehajlás fokozhatja a tüneteket, ilyenkor könnyebben áramlik vissza a gyomorsav a nyelőcsőbe.

Gyakran egyéb panaszok is jelentkeznek, amelyek a teljes emésztőrendszert érinthetik a szájüregtől a bélrendszerig. Ilyen lehet a torokban jelentkező maró érzés vagy a savanyú íz a szájban. Néha horkolást, nyelvégést, fokozott nyálképződést okoz. Sok beteg panaszkodik böfögésre, csuklásra, émelygésre, hányingerre. A szájüregbe visszajutó sav fogszuvasodást okozhat. Fontos tudni, hogy a nyelési nehezítettség, a gyakori hányás, esetleg vérzés, véres hányadék vagy szurok színű széklet súlyos fokú betegségre vagy szövődményre utal. Ezekkel azonnal orvoshoz kell fordulni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában