megérdemelt pihenés

2018.07.21. 11:30

Népszerű a kedvezményes nyugdíj lehetősége

Tavaly csaknem ezer somogyi nő vonult kedvezményes nyugdíjba. A kormány célja, hogy minél többen élhessék meg a nagymamaság szépségeit, és aktívan jelen lehessenek a családjuk életében. Van, aki azonban részmunkát is vállal a nyugdíjas évei alatt a biztos megélhetés érdekében.

Góz Lilla

– Július elsejétől mentem nyugdíjba, pedagógusként dolgoztam a diploma megszerzése után folyamatosan – mondta el Selmeczy Attila Istvánné. A Balatonlellén élő nyugdíjas tanárnő hozzátette: most még olyan, mintha nyaralna. Több ideje jut kulturális programokra, valamint hódol hobbijának a kertészkedésnek.

– Egyelőre még negyvenöt percre vagyok kalibrálva, mindig ránézek az órára. Hamarosan nagy örömömre megszületik az unokám, már nagyon várom – tette hozzá Selmeczy Attila Istvánné.

Iváncsics Lászlóné pár napja nyugdíjas, a buzsáki termelő szövetkezetben, majd 32 évet a helyi iskolában dolgozott iskolatitkárként.

– Nem tudom, hogy készült el minden, mikor dolgoztam. Sok a teendőm, vannak állataink, nagy konyhakert és szőlőültetvény. De jut időm délutáni pihenőre is – tette hozzá.

– Sok nyugdíjra nem számítok, ezért szívesen vállalnék a részmunka időt, de még nem jártam utána a lehetőségeknek – mondta el Iváncsics Lászlóné.

A Somogy Megyei Kormányhivatal tájékoztatása szerint 2017-ben 966 nő vette igénybe a kedvezményes nyugdíjba vonulás lehetőségét. Idén júniusig már ötszázöten éltek a lehetőséggel és számos ügy van folyamatban. Azok, akik a Nők 40 programban szeretnének részt venni különböző feltételnek kell megfelelniük. Negyven évi jogosultsági idővel kell rendelkezni, ebből legfeljebb nyolc év lehet a gyermeknevelésre töltött idő. Az igénylő azon a napon, amelytől kéri a kedvezményes nyugdíj megállapítását, nem állhat biztosítási jogviszonyban. Az az édesanya, aki súlyosan fogyatékos gyermeket gondoz, vagy háztartásában legalább öt gyermeket nevelt fel, azoknak harminc év tényleges keresőtevékenységet kell igazolnia. A nyugdíjat az 1988 óta szerzett keresetek alapján állapítják meg.

– A kormány célja, hogy minél több nő élhesse meg a nagymamaság szépségeit, és aktívan jelen lehessen a családok életében – mondta el Novák Katalin. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának család– és ifjúságügyért felelős államtitkára hozzátette: 2011, a bevezetés éve óta már 222 ezren éltek a lehetőséggel és a jövőben is igénybe lehet majd venni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában