Kaposvár

2018.06.19. 19:49

Nordic Walking túra az egészségért

Nordic Walking túrára hívta kedden a Városligetbe az érdeklődőket a Magyar Cukorbetegek Kaposvári Egyesülete.

Harsányi Miklós

Botra fel! – ezzel a jelszóval Nordic Walking túrára hívta kedden a Városligetbe az érdeklődőket a Magyar Cukorbetegek Kaposvári Egyesülete, a rendezvényen részt vettek a Kaposi Mór Oktató Kórház prevenciós és egészségfejlesztési osztályának munkatársai is. Változatos programok és sokakat érintő szűrések: szükség van a hatékony megelőzésre a vakációban is: a lakosság közel 10 százaléka cukorbeteg, s az utóbbi években jócskán nőtt a fiatal diabéteszesek száma.

– Ne hagyja el magát senki, célszerű kimozdulni a négy fal közül – mondta a 76 éves Csapó Gyula. – Ha meleg van, akkor kora reggel vagy késő délután, de aki csak teheti, mozogjon. Két éve vettem először kézbe a Nordic Walking botot, azóta rendszeresen sportolok: kortól, nemtől függetlenül mindenkinek ajánlom ezt a sportot. A tökéletes kikapcsolódás és a jó hangulat garantált.

Vakság, lábamputáció és vesekárosodás: egyebek mellett ez lehet a cukorbetegség szövődménye. Fekete Géza, a kaposvári egyesület elnökségi tagja szerint döntő szerepe van a megelőzésnek, illetve a rendszeres orvosi ellenőrzésnek. Közel 500 megvizsgált jelentkező, s csaknem 20 kiszűrt cukorbeteg gyanús személy: ez a mérlege annak az idei vizsgálatsorozatnak, amelyet ingyen végez a civil szervezet képviselője minden héten a kaposvári Marázplast Áruházban.

Ferkáné Pellérdi Zsuzsanna azt mondta: a vakációban is folytatják az ingyenes vizsgálatot, s rendszeresen összejöveteleket szerveznek, ahol az előadók a szakterület legújabb eredményeit osztják meg a hallgatósággal.

– Meghatározónak tartjuk a felvilágosítást és a hatékony megelőzést, megyénkben minél több embert szeretnénk megszólítani – folytatta. – A helytelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód miatt ugyanis a fiatalok között is egyre több a II-es típusú cukorbetegek száma. Ezt nem szabad tétlenül szemlélni, a rendelkezésünkre álló lehetőségekkel igyekszünk segíteni a jövőben is. Egy nagy kereskedelmi lánc pályázatára jelentkeztünk, s ha megnyerjük az 500 ezer forintot, akkor 30 pár Nordic Walking botot vásárolunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában