Le kell szállnunk az ekéről

2017.08.17. 07:00

„Óriási a baj!” – ha nem vigyázunk, elfogy a termőföld

Folyamatos pusztulásnak van kitéve a termőföldtalaj. Ha nem változtatnak a gazdák a földművelési szokásaikon teljesen terméktelen lesz a föld.

A bárdudvarnoki Élet Iskoláját működtető Szombathelyi Tibor mindent megtesz az egyensúly visszaállításáért. Tapasztalatait szeretné megosztani másokkal is éppen ezért legutóbb Kökény Attila talajdoktort látta vendégül. Az egyik legnagyobb gond például a klímaváltozás és a szélsőséges időjárás. Mivel évről évre egyre nagyobb a szárazság és termőtalaj kimerült, nincs ami táplálja a növényeket. Kökény Attila biogazdálkodó, talajdoktor szerint óriási a baj.

– Ha körülnézünk az ország teli van leégett napraforgókkal, kukoricával. Ennek az elsődleges oka, hogy nem termőtalajon élnek. A gazdák nem megfelelő talajon dolgoznak. Egy rendkívül tönkretett kőzetliszten folyik a gazdálkodás, aminek következtében a növények nem tudják az aszályt átvészelni. Nincs szerves anyag, ami megtartaná a vizet és mikrobiológia, ami táplálná a növényeket – sorolta a problémákat Kökény Attila. Ráadásul az időjárás kiszámíthatatlan, előfordul, hogy szárazság van, a másik pillanatban pedig az özönvízszerű esőt kell elvezetnie a talajnak.

A biogazdálkodó szerint a talajt vissza kellene vinni abba az ősállapotba, amiben több évszázaddal ezelőtt volt. Azt mondta: újra termőtalajt kell gyártani mert ezzel csökkenthető a növényi stressz. – A legelső lépésként le kell szállnunk az ekéről – emelte ki. – Nincs több szántás. Minimum műveléssel kell dolgozunk, direkt vetéssel. Nagyon sok takaró növényt kell használni. Ami azt jelenti, hogy learatjuk a gabonánkat majd utána elvetünk egy 15- 20 fajta növényből álló keveréket. Ezek táplálják a mikrobiológiát, ezzel együtt a humusztartalom is növekedhet.

A takarónövényeket augusztus közepén kell vetni, olyan fajtákat, melyeknek különböző a gyökérzete. A keverékekben 5-6 fajta növény legyen. Sok gazdánál már nagy a baj, érzik, hogy kimerültek a földek. Ők fogékonyak az új megoldások és lehetőségek iránt. A többség azonban még nem veszi komolyan az erózió katasztrófáját, ami a megélhetésbe is kerülhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában